Hlavní obsah

Slibovaná miliardová investice HTC v Brně se rozplývá

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejnadějnější letošní investice, projekt servisního centra tchajwanského výrobce mobilů HTC v Brně, se hroutí. Firma, která se potýká s hlubokou ztrátou, místo plánovaného velkého náboru naopak propouští desítky dosud najatých zaměstnanců. Upozornila na to Česká televize.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nadějný investor, který měl regionu přinést až tisíc pracovních míst, tlumí své aktivity. Firma plánovala zřídit v brněnské průmyslové zóně Černovická terasa své vůbec první servisní centrum v Evropě. Začátkem června viceprezident společnosti Bruce Lee v Brně uvedl, že firma hodlá v Česku investovat stovky miliónů dolarů. [celá zpráva]

Desítky z původně nabraných zaměstnanců ale dostaly ještě před spuštěním provozu výpověď. Lidé byli až dosud na nucené dovolené. Jedna z personálních agentur potvrdila, že zaměstnanci původně určení pro HTC pracují jinde.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

HTC zatím ani neuzavřela nájemní smlouvu s developerem CTP Invest na rozsáhlou halu, kde chtěla centrum zřídit, řekl ČTK Tomáš Budař z CTP.

Problém s investicí připustil i  hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD). „Potíže HTC mají globální příčiny, které nemůže kraj ani vláda ovlivnit. Věřím, že je jižní Morava natolik atraktivní, že si další investory najde,” uvedl v reakci.

Firma ve ztrátě

V srpnu firma oznámila, že má ve druhém čtvrtletí ztrátu v přepočtu přes šest miliard korun. Současně oznámila, že hodlá snížit svou celkovou pracovní sílu o zhruba 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu.

Firmě klesly prodeje telefonů kvůli tvrdé konkurenci značek Apple a Samsung na straně dražších přístrojů a současnému tlaku levné čínské konkurence. Letos klesly akcie HTC o více než 50 procent. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám