Hlavní obsah

Výrobce telefonů HTC má rekordní ztrátu, akcie prudce padají

O povolený denní limit deset procent se v pátek propadly akcie tchajwanského výrobce chytrých telefonů HTC. Firma ve čtvrtek ohlásila rekordní čtvrtletní ztrátu. Zároveň sdělila, že bude rušit pracovní místa a ukončí výrobu některých modelů. HTC přitom plánuje velkou investici v Česku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Firma HTC vedle chytrých telefonů vyrábí i brýle pro počítačové hry ve virtuální realitě. Nedávno je představila na veletrhu v Německu.

Článek

Společnost, která byla průkopníkem chytrých telefonů s operačním systémem Android, zápasí s konkurencí ze strany amerického Applu, jihokorejského Samsungu a na druhé straně levnějších čínských soupeřů. V posledních pěti letech ztrácela podíl na trhu. Od začátku letošního roku spadly její akcie o 51 procent.

V pátek akcie HTC klesly o deset procent na 63 tchajwanských dolarů za akcii (49 korun). Server Business Insider připomněl, že propad akcií firmy v posledních letech byl „fenomenální“. V roce 2011 se totiž prodávaly až za 1200 tchajwanských dolarů (939 korun).

Plánují velkou investici v Brně

Výsledky za druhé čtvrtletí firma ohlásila ve čtvrtek po uzavření burzy. Čistá ztráta po zdanění za tři měsíce do června činila osm miliard nových tchajwanských dolarů (6,2 miliardy korun) po ztrátě 2,3 miliardy TWD ve stejném období před rokem. V červených číslech zůstane firma podle svých odhadů i v tomto kvartálu.

Společnost podle agentury Reuters rovněž oznámila, že hodlá zrušit významný počet pracovních míst a ukončí výrobu některých modelů. Jde o součást strategie, v jejímž rámci se chce zaměřit na špičkové přístroje, aby mohla lépe obstát v konkurenci s obdobnými zařízeními od Applu a Samsungu.

HTC v červnu oznámila, že v brněnském průmyslovém parku Černovická terasa otevře své opravárenské centrum mobilů pro Evropu. V České republice má v plánu investovat stovky miliónů dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám