Hlavní obsah

Skupině ČZ klesl konsolidovaný zisk o tři čtvrtiny, kvůli covidu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strakonická strojírenská firma ČZ měla loni konsolidované tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 1,24 miliardy Kč. Meziročně klesly o 16 procent. Konsolidovaný čistý zisk 6,6 milionu byl proti předloňsku nižší o 72 procent. Výsledky ovlivnila koronakrize, vyplývá z výroční zprávy. Skupina má asi 1100 zaměstnanců.

Foto: czas.cz

Logo firmy ČZ Strakonice

Článek

Export se loni na tržbách podílel ze 62 procent. Skupina loni vyvezla zboží za 777 milionů, což je meziroční pokles o 18,3 procenta.

„Mezi teritoria s největším objemem patřilo Rusko, USA, Mexiko, Francie, Itálie, Německo a Čína,” uvedla firma.

Do konsolidačního celku patří akciová společnost ČZ a šest dceřiných společností. Konsolidovaný provozní zisk loni klesl o 45 procent na 17,7 milionu. Při loňské jarní koronavirové krizi klesly skokově objednávky, nejvíc v dubnu.

Škoda Auto: Neočkovaní mohou přijít o svou pozici

Ekonomika

Dominantní postavení má ve skupině akciová společnost ČZ, vzhledem ke své velikosti. Loni měla tržby 1,11 miliardy, meziročně o 12 procent nižší. Zisk po zdanění klesl o čtvrtinu na 35,2 milionu.

Asi 420 milionů utržila firma v ČR, přes 187 milionů v Rusku. Druhým největším zahraničním odbytištěm bylo Mexiko, třetí Francie. Export se na tržbách loni podílel z 55 procent. Odpisy měla ČZ loni 100 milionů Kč.

Průměrný plat meziročně klesl o 2,1 procenta na 28 719 Kč, kvůli karanténám i odstávkám.

Vyplývá to z výroční zprávy. Loni firma, jež dodává 80 procent výrobků pro automobilový průmysl, investovala téměř 70 milionů Kč. Letos plánovala asi 125 milionů, hlavně do nových technologií.

Za letošní první pololetí měla akciová společnost ČZ tržby 683 milionů Kč, meziročně o 34,5 procenta vyšší.

Vláda prodloužila do konce roku firmám Antivirus A pro lidi v karanténě

Ekonomika

Pomohl zejména export, který proti loňsku stoupl téměř o 39 procent. Prodej vzrostl skoro u všech zemí, kam firma vyváží. Za pololetí byla společnost v zisku. ČTK to řekl v září mluvčí ČZ Jan Pěnkava.

Nejvíc vyváží ČZ do Ruska, loni asi 30 procent produkce, pro automobilový závod v Jaroslavli či pro STFK Kamaz.

V ruském městě Nižnij Novgorod má firma i závod ČZ-Turbo-GAZ, drží v něm podíl 51 procent. Hlavním zákazníkem firmy je výrobce zemědělské techniky John Deere, především závod v Mexiku.

Strakonická ČZ ročně vyrobí i 200 000 turbodmychadel pro nákladní auta či traktory. Sídlí v areálu velkém 50 hektarů. Část pronajímá společnosti Dura. Předchůdce ČZ, Jihočeská zbrojovka, vznikla v listopadu 1919.

Reklama

Výběr článků

Načítám