Hlavní obsah

Škrtání některých daňových úlev má smysl, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh letošního státního rozpočtu vlády premiéra Petra Fialy (ODS) bude méně inflační než původní návrh bývalého kabinetu Andreje Babiše (ANO). Shodli se na tom ekonomové v reakci na prezidenta Miloše Zemana, který v pátečním proslovu ve Sněmovně návrh rozpočtu kritizoval. Prezident už tradičně vytkl, že vláda neškrtá daňové výjimky a nezvýšila zdanění mezd. To by podle ekonomů mělo své opodstatnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Po projevu Zeman poslancům zamával na rozloučenou.

Článek

„Projev prezidenta k rozpočtu vnímám jako určité politické divadlo. Obsahoval směs tvrzení zřejmých a takových, za která by si zasloužila kritiku především předchozí vláda,“ okomentoval pro Novinky Zemanovo vystoupení v dolní komoře parlamentu hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Také hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda se nevyhnul porovnání Fialovy a Babišovy vlády. „Babišův kabinet navrhoval rozpočet ještě schodkovější s deficitem o takřka 100 miliard korun vyšším, než jaký plánuje Fialův kabinet. To nutně neznamená, že rozpočet nebude inflační, bude však jistě méně inflační, než byl ten Babišův,“ řekl Novinkám Kovanda.

Prezident ve svých návrzích mluvil zejména o daních. Chtěl by například zrušit daňové výjimky a členy dolní komory rovněž vyzval k obnovení vyššího zdanění příjmů fyzických osob.

Zeman vyzval ke zvýšení daní

Domácí

V této rovině s ním Sobíšek do jisté míry souhlasí. „Zastávám názor, že se pro dosažení udržitelnosti veřejných financí neobejdeme bez zvýšení některých daní. Úkolem vlády by mělo být pro rok 2023 navrhnout takové řešení, které nadělá v ekonomice co nejméně škod,“ řekl.

Podle Kovandy by měly škrty některých daňových výjimek své ekonomické opodstatnění. Zároveň však připomněl, že výjimky, jako jsou třeba sleva na poplatníka nebo na dítě, jež byly letos navýšeny, jsou pro nízkopříjmové lidi mimořádně důležité.

Rušení slev by uškodilo nízkopříjmovým

„Pro ně zvýšení slev představuje vzhledem k celkovým příjmům razantnější přilepšení než pro bohatší. Zrušení těchto slev tedy sice zefektivní daňový systém, ale znatelně zhorší sociální situaci nízkopříjmových vrstev. To je třeba vždy dodat, když se hovoří o rušení výjimek,“ podotkl Kovanda.

Miloš Zeman ve Sněmovně kritizoval snížení daně z příjmůVideo: psp.cz

V obecné rovině je podle analytika České spořitelny Michala Skořepy požadavek po revizi daňových výjimek namístě. „Ale konkrétně slevu na poplatníka bych nerušil, protože do zdanění příjmů vnáší progresivitu, která vyvažuje jiné daňové výhody čerpané spíše lidmi s vyššími příjmy,“ dodal.

Platby za státní pojištěnce mají klesnout od července

Domácí

Návrat k vyššímu zdanění mezd by podle něj byl jistě jednoduchý způsob, jak deficit výrazně snížit. Nicméně Fialova vláda výslovně a záměrně vychází z principu, že v zájmu prosperity české ekonomiky je lepší spíše skromnější zasahování státu, a tedy že je lepší řešit rozpočtový deficit snižováním výdajů, nikoli zvyšováním příjmů, uvedl Skořepa.

V otázce vyššího zdanění příjmu fyzických osob podle Kovandy nachází Zeman společnou řeč s institucemi typu Mezinárodního měnového fondu. "Ty žádají to samé, neboť takzvané zrušení superhrubé mzdy, k němuž došlo loni, považují za příliš nákladný krok, jenž veřejnou kasu stojí daleko více, než jaký má přínos.

Takzvané zrušení superhrubé mzdy totiž pomáhá zejména domácnostem bohatším, přičemž ovšem citelně prohlubuje zadlužení veřejných rozpočtů," uvedl Kovanda.

Reklama

Výběr článků

Načítám