Hlavní obsah

Škoda zahájila sériovou výrobu nové Octavie Combi

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

První sériově vyráběné vozy Octavia Combi třetí generace sjely v pátek z výrobních linek mladoboleslavské automobilky Škoda Auto. Prodej na evropských trzích bude zahájen v květnu.

Foto: Škoda Auto

Výroba Octavie Combi třetí generace v mladoboleslavském závodě Škoda

Článek

„Škoda Octavia Combi byla v roce 2012 nejprodávanějším vozem s karoserií kombi v Evropě,“ uvedl předseda představenstva společnosti Škoda Auto Winfried Vahland. Za účelem výroby nové generace tohoto modelu prošly výrobní kapacity v mladoboleslavském závodě rozsáhlou modernizací a rozšířením. Pro výrobu modelů Octavia/Octavia Combi a Rapid rozšířila automobilka kapacitu výrobní linky postupně z 800 až na 1200 vozů denně.

V rámci přípravy výroby nových modelů uvedl závod v Mladé Boleslavi do provozu mimo jiné novou svařovnu a plně automatickou linku pro lakování interiéru karoserií. Od konce února je v provozu také nová lisovací linka, která automobilku stála zhruba 66 miliónů eur.

Foto: Škoda Auto

Výroba Octavie Combi třetí generace v mladoboleslavském závodě Škoda

V těchto dnech navíc automobilka otevírá nový logistický sklad, umožňující rychlejší, pružnější a efektivnější dodávky dílů pro výrobu vozů a agregátů. „Do výroby masivně investujeme. O důležitosti naší domovské základny svědčí skutečnost, že dva ze tří našich vozů vyrobených na celém světě, pochází z Evropy,“ doplnil Vahland.

V letošním roce počítá automobilka s tím, že uvede na trh osm nových verzí svých aut. V rámci růstové strategie 2018 chce automobilka do roku 2018 zvýšit své celosvětové prodeje na minimálně 1,5 miliónu vozů ročně. Vloni přitom prodala přes 939 tisíc aut, z toho Octavií bylo přes 409 tisíc.

Nová Octavia Combi je o 90 milimetrů delší a o 45 milimetrů širší než její předchůdkyně. Rozvor vzrostl zhruba o jedenáct centimetrů. Přesto je nová generace až to 102 kg lehčí než předchozí model, což znamená také v průměru o 17 procent nižší spotřebu paliv. Vybavena může být nejmodernějšími elektronickými systémy zajišťujícími bezpečnost a komfort posádky.

Prodej modelů Škoda v roce 2012 a změna oproti roku 2011
Octavia409 600+5,8 %
Fabia240 500-9,9 %
Superb109 000-6,5 %
Yeti87 400+24,3 %
Roomster38 000+5,4 %
Citigo30 000nový model
Rapid24 700nový model
Celkem939 200+6,8 %
Zdroj: Škoda Auto

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám