Hlavní obsah

Schodek rozpočtu letos dosáhne 7,7 procenta HDP

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Veřejné finance letos podle nových odhadů ministerstva financí skončí ve schodku 7,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Vyplývá to z nové prognózy, kterou v úterý zveřejnilo ministerstvo financí (MF). Celkový veřejný dluh by měl podle MF stoupnout z loňských 37,8 procenta HDP na letošních 43,5 procenta HDP. Co se týče samotného HDP, úřad čeká letos růst o 3,2 procenta.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Příští rok by měl schodek klesnout na pět procent HDP. Loni deficit veřejných financí činil 6,1 procenta HDP. Úřad tak odhad vývoje veřejných financí zlepšil oproti dubnové prognóze. Loni deficit veřejných financí činil 6,1 procenta HDP.

Celkový veřejný dluh podle MF v roce 2022 dosáhne 46,2 procenta. Růst by měl i v dalších letech až na 51,8 procenta HDP v roce 2024.

Schodek rozpočtu atakuje 280 miliard, je to nejhorší červencový výsledek v dějinách

Ekonomika

Pravidla EU za normálních okolností vyžadují deficit pod třemi procenty HDP a dluh pod 60 procenty HDP. EU ale platnost pravidel dočasně kvůli dopadům pandemie pozastavila.

HDP podle úřadu v příštím roce poroste o 4,2 procenta. V předchozí dubnové prognóze ministerstvo pro letošek počítalo s růstem o 3,1 procenta a pro příští rok o 3,7 procenta.

V loňském roce výkon domácího hospodářství poklesl o 5,8 procenta, zejména v důsledku globální pandemie covidu-19 a na ni navazujících vládních opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám