Hlavní obsah

Rusové v Česku neprodávají nemovitosti. Kvůli sankcím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vlastníci přestali nabízet k prodeji své nemovitosti v Česku. Nemohou se totiž dostat k penězům z prodeje. Po zavedení sankcí kvůli válce na Ukrajině mají strach ze zmrazení svých účtů v cizině. Když je pošlou do Ruska, jsou převedeny automaticky na ruble. Případné platby v hotovosti už právníci pokrývat nechtějí.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Ruský rubl

Článek

„Jen za tento týden jsme museli stáhnout kolem dvanácti nabídek od ruských vlastníků. Přistoupili by i na slevy, jenže se nedostanou k penězům. Pokud jsou registrováni na Kypru, tak ani tam už nemají jistotu, že banky peníze nezablokují,“ popsal Právu Alexandr Mizjuk, šéf jedné z kanceláří realitní sítě Re/Max, který má české občanství a je původem z Ukrajiny.

Jak připomněl, i banky na Kypru se ptají na původ peněz z prodejů a důsledně prověřují ruské vlastníky, zda se na ně nevztahují sankce.

Návrh Polska na obchodní blokádu Ruska je nerealistický, myslí si Stanjura

Domácí

„Ruští majitelé nyní stáhli nemovitosti z nabídky. Bojí se o peníze z prodeje,“ potvrdil Právu šéf české společnosti B Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

V prvních dnech války to ještě bylo jiné. I ve veřejné nabídce se objevilo několik objektů vhodných jako ubytovna v Karlovarském kraji za až poloviční ceny proti tržním. Do druhého dne byly pryč. Šlo o ubytovnu v Nové Roli a činžovní dům v Karlových Varech v Chebské ulici. Někteří zájemci ani nestihli přijet na prohlídky.

Unie zvažuje podporu Ukrajiny z majetků sankcionovaných Rusů

Válka na Ukrajině

„Bezprostředně po začátku konfliktu na Ukrajině se objevily zajímavé nemovitosti od rusky hovořících majitelů. Tyto rychlé prodeje se ale většinou ani neobjeví ve veřejné nabídce a jsou směrovány rovnou na investory. Není čas nemovitost fotit, inzerovat a dělat prohlídky,“ potvrdil Brůna. Prodávající pak podle něho okamžitě po prodeji měnili koruny na dolary.

Reklama

Výběr článků

Načítám