Hlavní obsah

Rusko vyzvalo Čínu, Indii či Brazílii ke stabilizaci ekonomiky

Moskva

Rusko vyzvalo skupinu předních rozvíjejících se ekonomik BRICS ke koordinovaným opatřením s cílem stabilizovat hospodářskou situaci. Informovala o tom agentura Reuters. BRICS kromě Ruska zahrnuje Čínu, Indii, Brazílii a Jihoafrickou republiku. Rusko se nyní potýká s negativními hospodářskými důsledky sankcí, které na něj kvůli útoku na Ukrajinu uvalují západní země.

Foto: Profimedia.cz

Ruský ministr financí Anton Siluanov

Článek

Ruský ministr financí Anton Siluanov na pondělním setkání ministrů a centrálních bankéřů zemí BRICS uvedl, že tyto sankce společně s globálním zpřísňováním měnové politiky vytvářejí hrozbu celosvětové stagflace a potravinové krize. Jako stagflace se označuje období s malým či žádným hospodářským růstem provázeným vysokou inflací.

Rusko si podle Lavrova libuje kvůli zvýšení cen energií

Ekonomika

Organizace spojených národů (OSN) minulý měsíc kvůli válce na Ukrajině a vzestupu inflačních tlaků snížila odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,1 procenta z původně očekávaných čtyř procent. Předpověděla rovněž, že globální inflace se letos vyšplhá na 6,7 procenta. To představuje více než dvojnásobek průměru z let 2010 až 2020, který činil 2,9 procenta

„Válka na Ukrajině, ve všech svých rozměrech, uvádí do pohybu krizi, která rovněž ničí globální energetické trhy, narušuje finanční systémy a prohlubuje extrémní zranitelnost rozvojových zemí,“ uvedl v květnu generální tajemník OSN António Guterres.

Reklama

Výběr článků

Načítám