Hlavní obsah

Rusko ukončuje dodávky plynu potrubím Jamal přes Polsko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruská plynárenská společnost Gazprom už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Firma ve čtvrtek oznámila, že důvodem jsou ruské sankce na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu Jamal. Ten vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gazprom uvedl, že vstoupil v platnost zákaz transakcí se sankcionovanými subjekty. Jejich seznam Rusko zveřejnilo ve středu.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že s těmito společnostmi nemohou být žádné vztahy a ani se nemohou podílet na dodávkách ruského plynu.

„Pro Gazprom to znamená zákaz využívání potrubí vlastněného firmou EuRoPol GAZ k přepravě ruského plynu přes Polsko,“ oznámil dodavatel podle agentury Reuters.

Plynovod Jamal obvykle přepravuje ruský plyn do západní Evropy, v posledních týdnech ale většinou fungoval v obráceném režimu, takže dodával plyn z Německa do Polska.

Bloomberg: Rublový účet pro platby za plyn už má 20 evropských odběratelů

Ekonomika

Rusko vývoz plynu do Polska koncem dubna zastavilo kvůli odmítnutí požadavku na platby v rublech.

Německý úřad pro regulaci energetického trhu se domnívá, že zastavení dodávek plynovodem Jamal přes Polsko neohrozí energetickou bezpečnost Německa.

„Už týdny tímto potrubím do Německa téměř žádný plyn nepřicházel,“ uvedl mluvčí úřadu. „Většina plynu směřovala do Polska,“ dodal.

Na sankčním seznamu Ruska jsou především evropské dceřiné společnosti Gazpromu včetně Gazprom Germania, kterou Německo minulý měsíc svěřilo pod státní správu, aby si zajistilo dodávky.

Habeck: Trh nabízí alternativy

„Gazprom a jeho dceřiné společnosti jsou postiženy. To znamená, že některé z dceřiných společností již nedostávají žádný plyn z Ruska. Trh však nabízí alternativy,“ řekl podle Reuters poslancům v Bundestagu německý ministr hospodářství Robert Habeck.

Seznam sankcionovaných německých dceřiných společností Gazpromu dále zahrnuje společnost Astora, která provozuje největší německý zásobník plynu v Dolním Sasku, a také společnost Wingas, obchodníka zásobujícího průmysl a místní sítě.

Do Německa zatím dodávky tečou plynovodem Nord Stream 1, přičemž postiženou společnost Wingas by v dodávkách mohly nahradit konkurenční firmy Uniper a RWE, uvedla Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám