Hlavní obsah

Rusko by si podle Putina mělo nechávat za plyn a ropu platit v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko by mělo v celosvětovém měřítku v budoucnu vyžadovat platby za strategické suroviny v rublech, neboť monopolní platby v dolarech v energetickém odvětví poškozují ekonomiku země. Při návštěvě Krymu to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Měli bychom jednat opatrně. V současné době se pokoušíme dohodnout s některými zeměmi na obchodování v národních měnách," řekl Putin k otázce plateb v rublech.

Prakticky tak Rusko bude například usilovat o to, aby mu například Čína v rámci nového rekordního kontraktu na odběr zemního plynu platila čínskými jüany místo v dolarech, jako doposud. [celá zpráva]

Propad měny

Rubl koncem minulého týdne uzavřel blízko svého rekordního minima 36,73 rublu za dolar, kam se propadl v březnu, když Rusko zabralo ukrajinský poloostrov Krym. Ruská měna tak reagovala na zákaz dovozu potravin ze Západu i na varování Severoatlantické aliance (NATO), podle které se zdá, že Rusko je připraveno k invazi na Ukrajinu. V posledních dnech ruská měna propad jen mírně korigovala.

Sankce a pokles kurzu měny již způsobily krach některých ruských aerolinek a cestovních kanceláří, a zkazily tak letní dovolenou mnoha obyvatelům Ruska. Vláda také naštvala střední třídu schválením plánu, podle něhož už druhý rok za sebou využije příspěvky zaměstnanců do soukromých penzijních fondů k tomu, aby smazala schodek státního rozpočtu.

Agentura Reuters upozornila na to, že z Ruska v poslední době utíká na Západ stále rychleji kapitál i talentovaní lidé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám