Hlavní obsah

Řidiči Uberu jsou zaměstnanci, rozhodl nizozemský soud

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči Uberu nejsou nezávislí smluvní dodavatelé, ale zaměstnanci. Mají tak nárok na zaměstnanecká práva, rozhodl v pondělí nizozemský soud. Zároveň Uberu nařídil zaplatit pokutu vy výši 50 tisíc eur (zhruba 1,3 milionu korun) za neplnění podmínek kolektivní smlouvy pro řidiče taxislužeb. Verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Toby Melville, Reuters

V Amsterdamu si přes aplikaci Uber vydělává zhruba 4000 řidičů.

Článek

Soud v Amsterdamu dal za pravdu žalující straně – odborovému svazu FNV. Ten argumentoval, že řidiči Uberu jsou v podstatě zaměstnanci taxislužby, pročež by měli mít nárok na stejné mzdy a zaměstnanecké benefity jako jiní řidiči v odvětví.

Uber se proti rozhodnutí soudu odvolá. „Rozhodnutí nás zklamalo, protože víme, že valná většina řidičů chce zůstat nezávislá,” uvedl Uber. Řidiči se podle něj nechtějí vzdát možnosti samostatně rozhodovat o tom, kdy a kde budou pracovat.

Řidičky Uberu si vydělají méně než řidiči. Diskriminaci za tím nehledejte

Ekonomika

Amsterdamský soud dospěl k závěru, že řidiči, kteří přepravují cestující s využitím aplikace Uber, podléhají kolektivní smlouvě pro taxislužby.

„Právní vztah mezi Uberem a těmito řidiči splňuje všechny charakteristiky zaměstnanecké smlouvy,” píše se v rozhodnutí.

V Amsterdamu si přes aplikaci Uber vydělává zhruba 4000 řidičů. Podle mluvčího Uberu verdikt zatím pro řidiče ani firmu neznamená žádnou změnu, protože se společnost odvolává.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám