Hlavní obsah

Provozovatel alternativní taxislužby Lyft poprvé v provozním zisku

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatel alternativní taxislužby Lyft se ve druhém čtvrtletí poprvé za svoji existenci od roku 2012 dostal do provozního zisku podle ukazatele EBITDA (zisk před zdaněním, úroky a odpisy). Dosáhl EBITDA 23,8 milionu amerických dolarů (510,4 milionu korun). Ve stejném období loňského roku přitom firma vykázala ztrátu 252 milionů dolarů (5,39 miliardy korun). Lyft o tom informoval v úterý.

Foto: Mike Blake, Reuters

Loga Lyftu a Uberu na zastávce v americkém San Diegu

Článek

Tržby vzrostly meziročně o 125 procent na 765 milionů dolarů (16,4 miliardy korun). Společnost však i tak vykázala čistou ztrátu, která činila 251,9 milionu dolarů (5,39 miliardy korun). Oproti loňským 437,1 milionu dolarů (9,36 miliardy korun) je však o 43 procent nižší.

Lyft se tak začíná zotavovat z vysokých ztrát způsobených pandemií nemoci covid-19. Ta před rokem zastavila poptávku po službách firmy. Nyní se však zákazníci ve velkém vracejí, uvedla společnost.

Uber dosáhl rekordní ztráty 120 miliard korun

Ekonomika

„Měli jsme skvělé čtvrtletí,” uvedl spoluzakladatel společnosti Logan Green. Dodal, že firmě se podařilo ve všech ohledech překročit stanovené cíle. Počítá s tím, že bude nadále dosahovat provozního zisku. Původně Lyft počítal s tím, že se do provozního zisku dostane až ve třetím čtvrtletí.

Lyftu navíc pomohlo, že v době krize sáhl k výraznému snížení nákladů. Výdaje se mu loni podařilo stlačit zhruba o 2,5 miliardy dolarů (53,56 miliardy korun). Součástí úsporných opatření bylo i snižování stavů. Poměr nákladů k tržbám se mu ve druhém čtvrtletí meziročně snížil téměř o polovinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lyft vstupuje na burzu, je to výzva pro Uber

Primární veřejná nabídka akcií (IPO) ohodnotila firmu Lyft na 24,3 miliardy dolarů (558 miliard Kč). Provozovatel alternativní taxislužby v pátek vstupuje na...

Výběr článků

Načítám