Hlavní obsah

Neoznačení ozbrojenci vtrhli do kanceláří Uberu a Yandexu v Minsku

Novinky, bož

Neznámí ozbrojenci ve čtvrtek vtrhli do kanceláří ruské technologické společnosti Yandex a provozovatele přepravní aplikace Uber. Agentuře TASS to potvrdilo tiskové zastoupení Yandexu. Teprve po několika hodinách vyšlo najevo, že šlo o zaměstnance ministerstva vnitra. Uber v zemi působí v rámci společného podniku (joint venture) s firmou Yandex.Taxi.

Foto: Luisa Gonzalez, Reuters

Logo Uberu v Bogotě. Ilustrační snímek

Článek

„Snažíme se situaci objasnit a zjistit podrobnosti,“ sdělil zástupce Yandexu Tassu.

Do kanceláří vtrhli ozbrojenci v černém oblečení bez viditelného označení. „Kanceláře jsou zatarasené, dotýká se to velké části zaměstnanců uvnitř,“ řekl agentuře zdroj blízký firmě.

Bělorusko kvůli protestům vypnulo internet

Internet a PC

Podle serveru Novaja gazeta ozbrojenci odpoledne prohledávali budovy, teprve po třetí hodině odpoledne vyšlo najevo, že byli zaměstnanci oddělení ministerstva vnitra pro boj s korupcí a organizovaným zločinem.

„Důvody pro prohlídku nebyly v úředním záznamu upřesněny. Žádné dokumenty nebo zařízení v průběhu prohlídky zabaveny nebyly,” upřesnilo tiskové zastoupení Yandexu.

Zatýkání i bití. Lukašenko zaklekl na domácí i zahraniční novináře

Ekonomika

V Bělorusku v neděli večer vypukly rozsáhlé protesty v reakci na nestandardní průběh prezidentských voleb. Opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská odmítla uznat vítězství dosavadního prezidenta Alexandra Lukašenka, které oznámily oficiální orgány. Opozice předpokládá, že Cichanouská ve skutečnosti získala minimálně 70 procent hlasů. Kandidátka za nevyjasněných okolností odjela ze země. Na videonahrávce zveřejněné v úterý naznačila, že do sousední Litvy nevycestovala dobrovolně, ale na nátlak režimu.

Bezpečnostní složky proti demonstrantům tvrdě zasahují. Používají obušky, gumové projektily, zábleskové granáty, ale objevily se i případy ostré střelby. Potvrzen byl minimálně jeden mrtvý. Stát také omezuje připojení k internetu a přístup k sociálním sítím.

Ve čtvrtek jsou z řady míst v zemi hlášeny stávky. Lidé v Minsku – především ženy s květinami – podle serveru Tut.by vytvářejí živé řetězy solidarity.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám