Hlavní obsah

Řekové rozčilili eurozónu, nepřinesli žádný návrh, ale požádají o další miliardy eur

Aktualizováno

Překvapení a podle některých dokonce rozčílení vyvolal postup Řecka před úterním mimořádným summitem eurozóny v Bruselu. Atény totiž nepřinesly žádné nové písemné návrhy na dohodu o mezinárodní finanční pomoci. Podle nejmenovaného zdroje, který citovala agentura Reuters, se řecká delegace omezila na mlhavý slib, že tak učiní „možná” ve středu. Podle agentury ANSA navíc Řecko hodlá žádat o překlenovací půjčku ve výši sedm miliard eur (téměř 190 miliard korun), aby se zabránilo státnímu bankrotu, a to nejlépe do dvou dnů.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

V Bruselu před vrcholnou schůzkou jednala euroskupina, tedy ministři financí 19 zemí eurozóny.

Šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem po jednání řekl, že Řecko velmi brzy požádá o podporu z Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). O žádosti by podle něj už ve středu dopoledne měli prostřednictvím telekonference ministři znovu jednat.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle pařížské odbočky listu Financial Times nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos nepředložil nové písemné návrhy, ale přišel s "dobrou prezentací". ANSA uvedla, že ministry financí států eurozóny tento přístup "rozčílil".

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz potvrdil, že ve středu má řecký premiér Alexis Tsipras vystoupit na parlamentní půdě.

V Bruselu se má večer uskutečnit summit zemí eurozóny poprvé od nedělního referenda v Řecku, ve kterém více než tři pětiny voličů odmítly červnové návrhy mezinárodních věřitelů. Tsipras má nabídnout nové představy své vlády, které podle řeckého tisku zahrnují odklady v reformách a úsporných opatřeních.

Sedm miliard eur

Překlenovací půjčku ve výši sedm miliard eur (téměř 190 miliard korun) prý chtějí Atény použít na nouzové financování a splácení dluhů, aby se vyhnuly platební neschopnosti.

Italský europoslanec Gianni Pittella řekl zpravodaji ANSA, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker na této půjčce "už pracuje". "Hlavním cílem je zachránit Řecko před bankrotem. Každá minuta je drahá," uvedl Pittella.

Foto: Yves Herman, Reuters

Nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos si podává ruku s šéfem euroskupiny Jeroenemem Dijsselbloem. Přihlíží francouzský ministr financí Michel Sapin.

Německý list Süddeutsche Zeitung spekuluje, že návrhy, se kterými do Bruselu dorazil nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos, se nebudou výrazně lišit od reformních plánů, které Řekové v neděli zavrhli v referendu. Tsakalotos prý bude nicméně trvat na udržení nižší daně z přidané hodnoty pro odlehlé řecké ostrovy a na třináctiprocentní DPH pro restaurace. Nový řecký návrh prý bude obsahovat omezené škrty ve výdajích na obranu.

Francie: Nelze riskovat odchod Řecka z eurozóny

Odchod Řecka z eurozóny není možné riskovat, řekl v pondělí francouzský premiér Manuel Valls. Základy dohody o finanční záchraně této zadlužené země podle něj existují a debata o snížení dluhu by neměla být tabu. Podobně se vyjádřil i lucemburský ministr financí Pierre Gramegna, podle něhož by ale dluhová úleva pro Řecko měla jít ruku v ruce s reformami. Bývalý britský ministr zahraničí William Hague v tamním tisku varoval, že současná situace v Řecku je podle něj pouze začátkem krize eurozóny a že "další na řadě" jsou Itálie a Španělsko.

Francie je přesvědčena, že takzvaný grexit, tedy odchod Řecka z eurozóny, není možné riskovat z ekonomických ani z politických důvodů. "Vystoupení Řecka z eurozóny by představovalo riziko pro světový hospodářský růst a ekonomiku," řekl Valls rozhlasové stanici RTL. Pro Evropskou unii nyní podle něj nastal rozhodující okamžik.

Lucemburský ministr financí Gramegna uvedl, že euroskupina by měla zvážit odpis části řeckého dluhu, ale jen v případě, že se Atény zavážou k balíku reforem. "Odpis části řeckého dluhu není pro Lucembursko tabu v tom smyslu, že mluvit můžeme úplně o všem," řekl ministr v rozhovoru s rádiem 100.7. Nepřijatelné by podle něj ale bylo, kdyby země platící eurem odepsaly část řeckého dluhu, přičemž "Řecko by si jednoduše dělalo, co chce".

Jednání hlav států a vlád eurozóny má začít v Bruselu v 18.30 SELČ. Ještě před ním se chce šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem sejít k dvoustranné diskusi s Tsakalotosem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám