Hlavní obsah

Půjčky na předražené byty ohrožují českou ekonomiku

Novinky, bož

Evropský výbor pro systémová rizika poslal České republice varování před zranitelností trhu s nemovitostmi. Podle něj rychlost růstů cen bytů a domů překonala růst příjmů domácností. Výbor připomíná, že ceny bytů jsou podle údajů ČNB nadhodnocené.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena bytu v Česku.

Článek

Kromě Česka varování obdržely také Německo, Francie, Island a Norsko.

Vývoj na trhu s bydlením pro Českou republiku ve střednědobém horizontu představuje systémové riziko pro finanční stabilitu a mohl by vést k závažným dopadům na vývoj ekonomiky.

Podle odhadu České národní banky (ČNB) se nadhodnocení českých bytů ve druhé polovině roku 2018 pohybovalo mezi 10 a 15 procenty, píše se v dopise zveřejněném v úterý. Nadhodnocení bytů s vysokým nárůstem úvěrů na bydlení podle dopisu představují hlavní riziko.

Byty v Česku zdražily, nejvíce v Liberci a Budějovicích

Ekonomika

Podle výboru v případě poklesu ekonomiky hrozí, že domácnosti nebudou schopny splácet půjčky na nadhodnocené byty. To by ohrozilo i bankovní sektor a mohlo by vést k řetězové reakci v celé ekonomice.

Úrokové sazby u hypoték v posledních měsících klesají. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesla sazba v srpnu o sedm setin procentního bodu z 2,68 na 2,61 procenta. Hypotéky jsou tak stále dostupnější. Zájem o ně však klesá.

V tom mohou hrát roli právě vysoké ceny nemovitostí, ale také to, že banky na základě doporučení ČNB po klientech požadují, aby měli k dispozici vlastní finanční základ ve výši 20 procent ceny nemovitosti.

Ceny bytů v českých městech v prvním čtvrtletí letošního roku podle dat Deloitte meziročně vzrostly v průměru o tři procenta na 57 900 korun za metr čtvereční. Nejvíce stoupla cena bytů v Liberci a Českých Budějovicích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám