Hlavní obsah

První jaderná elektrárna v arabském světě dostala zelenou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené arabské emiráty vydaly provozní licenci pro první jadernou elektrárnu v arabském světě. S odvoláním na úřad pro jadernou regulaci FANR o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Elektrárna by tak mohla začít vyrábět elektřinu ještě do konce letošního roku. Do roku 2050 má pokrývat šest procent poptávky po elektřině v zemi.

Foto: AFP PHOTO /Barakah Nuclear Power Plant, Profimedia.cz

AFP PHOTO /Barakah Nuclear Power Plant

Článek

Jadernou elektrárnu Barakah v emirátu Abú Zabí staví společnost Korea Electric Power Corporation (KEPCO). Původně měla zahájit provoz v roce 2017, spuštění prvního reaktoru však bylo několikrát odloženo.

Provozovatelem elektrárny, který získal licenci na provoz na 60 let, je společnost Nawah Energy. Ta nyní může začít s přípravami na komerční provoz. Zkušební provoz potrvá několik měsíců.

Po dokončení by elektrárna Barakah měla mít čtyři stejné reaktory s celkovou kapacitou 5600 megawattů. Celkovou konečnou investici projektu země neuvedla. Stavba druhého reaktoru je nyní dokončena z 95 procent.

Nawah Energy teď může začít do prvního reaktoru nakládat jaderné palivo, což potrvá dva až tři týdny. Následně provozovatel musí provést testy.

Šejkové mají málo peněz z ropy a musejí zbrojit. Poprvé v historii zavedli DPH

Ekonomika

Do května nebo června by mohla být zahájena produkce elektřiny. Plné kapacity však dosáhne osm až 12 měsíců od zahájení výroby.

Spojené arabské emiráty jsou členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Své energetické zdroje však chtějí rozšířit.

Stát se rozhodl postavit jadernou elektrárnu, která má uspokojit rostoucí poptávku po elektřině. Tím by země měla získat více ropy na vývoz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám