Hlavní obsah

Průmysl se propadl nejvíce od krizového roku 2009

• Aktualizováno
Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Průmysl za celý loňský rok zaznamenal největší propad za posledních 11 let, a to o osm procent. Vyplývá to z dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V samotném prosinci průmyslová výroba vzrostla meziročně o 0,5 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průmyslová výroba.

Článek

„Jedná se o největší propad od krize v roce 2009. Ne všem odvětvím se však dařilo špatně,“ konstatoval ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Na výrazném propadu se podle něj podepsal především výpadek výroby ve druhém čtvrtletí. V dubnu poznamenaném první vlnou protipandemických restrikcí došlo k meziročnímu propadu výroby o 33,7 procenta.

Ke konci roku však byla situace o poznání lepší, i když to neplatí o všech odvětvích průmyslu stejně. „Automobilový průmysl koncem roku doháněl, co v předešlých měsících zameškal, a právě díky výrobě automobilů a navazujícím odvětvím vykázala koncem roku česká průmyslová produkce mírný růst,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ Veronika Doležalová.

I tak automobilový průmysl celoročně poklesl o 12,3 procenta. Podle Sdružení automobilového průmyslu (SDA) výroba osobních aut v Česku loni klesla o 19,2 procenta na 1,15 milionu vozů, což odpovídá úrovni roku 2014.

Prodej aut v Česku v lednu klesl o 23 procent

Ekonomika

Naopak celoroční nárůst zaznamenal farmaceutický průmysl o 2,6 procenta nebo papírenský průmysl o 4,1 procenta.

Podniky začínají ve stále větší míře trápit problémy v dodavatelských řetězcích
Miroslav Novák, analytik

„Začátek letošního roku bude i nadále ve znamení solidní průmyslové aktivity. Indexy podnikatelských nálad naznačují pozitivní vývoj průmyslové produkce i pro leden,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Podniky však ve stále větší míře začíná trápit kapacitní omezení a problémy v dodavatelských řetězcích v kombinaci se zrychlením cen vstupů. Oproti tomu poptávka v podobě nových zakázek zůstává na vysokých hodnotách,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám