Hlavní obsah

Prodejní nálada převládla

Právo, Bedřich Choděra

V úvodních hodinách obchodování na pražské burze se zdálo, že dalšímu růstu nic nestojí v cestě, ale postupně převládla prodejní nálada. Vybírání zisků postihlo hlavě Erste Bank, která v posledních dnech mohutně posílila.

Foto: Vratislav Konečný

část okrouhlé bašty, ráj holubů

Článek

Podle analytiků byl pokles Erste pouhou technickou korekcí. Trh prý nijak nereagoval na nepotvrzené spekulace ohledně možného převzetí rakouského peněžního ústavu ze strany belgické KBC. Erste v úterý oslabila o 2,74 procenta na 1278 Kč.

Ztráty ostatních titulů ve SPAD nepřevýšily jedno procento. Komerční banka ztratila 0,94 procenta a uzavřela na 3700 Kč, ČEZ oslabil o 0,56 procenta na 442,50 Kč.

Posílily jen akcie Orco o 1,91 procenta na 1441 Kč a také nezmar Unipetrol o 1,53 procenta na 187,50 Kč.

Index PX 50 klesl o 0,76 procenta na 1240,9 bodu.

"Česká republika je jedinou zemí ležící na západ od hlavního města Běloruska, kde se nepodporuje kapitálový trh. Domácí trh postrádá nabídku kvalitních cenných papírů, kterou je možné rozšířit i prodejem státního majetku," řekl na úterním semináři o výhodách a nevýhodách privatizace státních podniků přes kapitálový trh v Senátu předseda Komise pro cenné papíry Pavel Hollmann. Podle Hollmanna je ale domácí trh je pro privatizaci dostatečně vyspělý, a je možné jej při prodeji státních podílů efektivně využívat.

Evropa

Evropské akcie v úterý zlevnily. Sestup zasáhl energetické a ropné firmy, pokračoval však také propad technologických titulů, hlavně výrobců polovodičů. Americká společnost Texas Instruments, přední výrobce čipů pro mobily a další elektroniku, zhoršila totiž odhad čtvrtletního zisku kvůli slabé poptávce po čipech pro televizory a videoprojektory, například ve výrobcích firem Samsung Electronics a Toshiba. Spotřebitelská poptávka je nyní slabší, než se očekávalo.

Nizozemský výrobce polovodičových součaástek ASML oslabil o dvě procenta, tyto akcie navíc postihlo nižší nákupní doporučení od analytiků švýcarské UBS.

Akcie automobilky Volkswagen klesly o 2,3 procenta po informaci firmy, že její zisk za první čtvrtletí "nebude uspokojivý". Ostatní výrobci automobilů a jejich dílů ale posílili, například Renault o dvě procenta a Valeo o 2,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám