Hlavní obsah

Prodej Aera Vodochody dokončen. Českého výrobce ovládl maďarský finančník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol. Vedení společnosti se ve čtvrtek ujímá Viktor Sotona, ve funkci nahradí Dietera Johna.

Foto: Aero Vodochody

Výroba letounu L-39NG v Aeru Vodochody

Článek

Aero dosud vlastnila skupina Penta. Součástí prodeje je i letiště Vodochody, řekla mluvčí Omnipolu Marika Přinosilová. Aero zaměstnává přes 1300 lidí, je největším tuzemským výrobcem letecké techniky.

Smlouva o prodeji byla podepsána v červenci, transakci posuzoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který v srpnu povolil vstup maďarského partnera do Aero Vodochody.

Vietnam koupí 12 nových letounů od Aera Vodochody

Ekonomika

„Aero bude i nadále rozvíjet všechny tři pilíře svého podnikání, kterými jsou výroba a vývoj vlastních letounů, dále MRO zakázky na údržbu a opravy letounů a rovněž výrobní programy aerostructures, tedy dodávky leteckých celků domácím a zahraničním zákazníkům,” uvedl Sotona, který dosud vedl společnost Era, která vyrábí i vyvíjí systémy pro zajištění letového provozu.

Pod jeho vedením dosáhla firma rekordních tržeb a zdvojnásobila počet zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám