Hlavní obsah

Premiér Špidla se snaží utišit odboráře

ČTK, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Sociální demokraty nemile překvapila tvrdá kritika, kterou odboráři podrobili vládní koalicí připravenou reformu veřejných financí. Premiér Vladimír Špidla se domnívá, že prudká reakce odborové centrály ČMKOS vyplývá z možného nepochopení reformy, založeného na neinformovanosti odborářů.

Foto: Lenka Zvonková

Nová sídelní budova Městského úřadu Valašské Klobouky

Článek

"Myslím si, že ta reakce nevychází z plného pochopení a myslím, že je ještě čas na debatu a vzájemné informování," řekl Špidla Právu. Nevyloučil, že se může sejít s odboráři ještě před tripartitou, která se 15. června bude zabývat chystanou reformou.

"Budu se také účastnit sjezdu Evropské odborové konfederace, takže jistě budou příležitosti k nějakým dílčím jednáním," dodal Špidla. Rozčarování je pro ČSSD o to větší, že odboráři byli vždy blízkými spojenci soc. dem.

S kritikou vystoupil v pondělí šéf ČMKOS a senátor za ČSSD Milan Štěch.  Odbory jsou znechuceny a  hrozí, že na protest vyjdou do ulic. Důvodem je názor, že reforma dopadne hlavně na zaměstnance, zatímco lidem s vysokými příjmy se vyhne. "Reforma musí být spravedlivá," prohlásil v pondělí Štěch.

Štěch žádal o podporu případných protestů

Štěch požádal účastníky dnešního sněmu konfederace o podporu pro protestní akce včetně stávek, které se uskuteční, pokud navrhovaná reforma veřejných financí nebude spravedlivá. O konkrétních akcích rozhodne krizový štáb, který konfederace ustavila. Jsou v něm vedoucí představitelé odborové centrály a předsedové nejsilnějších odborových svazů. Štěch na sněmu řekl, že odbory jsou připraveny spolupracovat na hledání opatření, jak zamezit zneužívání veřejných zdrojů. Musí však být přesvědčeny, že navrhovaná řešení jsou účelná. Sněm ČMKOS je nejvyšším orgánem konfederace mezi sjezdy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám