Hlavní obsah

Daně právnických osob klesnou na 24 %, spotřební však poletí nahoru

ČTK, Vladimír Čechlovský
KOLODĚJE

Vyjednávací maratón vlády s koaličními experty na zámku v Kolodějích o reformě veřejných financí, která má snížit rozpočtové schodky, skončil. Patrně nejdelší debata byla věnována daňovému systému. Výsledkem nočního jednání je předběžná dohoda a poklesu daně z příjmu právnických osob ze současných 31 na 24 procent a to během tří let.

Foto: Jan Kaše

Hod míčkem na oběšence

Článek

Pokles by mělo kompenzovat zvýšení sazeb spotřebních daní, zatímco sazby DPH by se k sobě přibližovat neměly, uvedl pro ČTK důvěryhodný zdroj z jednání. Daň z příjmů právnických osob by se měla snižovat postupně, nejdříve na 28 procent, v dalším roce na 26 a poté na 24 procent. Dohoda je zatím pouze předběžná a finální smlouva by měla být uzavřena 18. května. "Je to kompromis v rámci daného politického prostoru," uvedl další účastník jednání. Ministr financí Bohuslav Sobotka, který pro případ neúspěchu zvažoval demisi, byl podle informací ČTK s výsledkem jednání spokojen. Vláda však chce o domluvených návrzích informovat až po dnešním výjezdním zasedání v Brně.

Soc. dem. chce opět dědickou daň pro nejbližší příbuzné

ČSSD na jednání koaličních expertů prosazuje zejména zavedení majetkových přiznání, registračních pokladen, pátého daňového pásma pro nejbohatší, zvýšení daně z převodu nemovitostí z 5 na 6 procent z kupní ceny a znovuzavedení dědické daně pro nejbližší příbuzné. Výjimkou má být osvobození od dědické daně u pozůstalostí do dvou miliónů korun.

Unionisté a lidovci považují za prioritu např. snížení daně z příjmů právnických osob z dnešních 31 až na 25 procent. US-DEU navrhuje pokles případně až na 20 procent, a to mimo jiné kvůli tomu, aby české firmy měly stejnou sazbu jako na Slovensku. Jinak by prý naše firmy kvůli nižším daním raději přenášely svá sídla do SR. Stěžejní pro koaliční partnery ČSSD je i sblížení dvou dosavadních sazeb DPH - snížené a vyšší základní. Naproti tomu odmítají např. majetková přiznání, zvyšování daní z příjmů pro nejbohatší apod.

Pokrok ale nastal

Koalice se ale již dříve dohodla na řadě důležitých daňových změn. Především na tom, že se daň z příjmů právnických osob sníží na nejméně 28 procent od 1. ledna 2004. Shoda je dále na tom, že se nebudou valorizovat odečitatelné položky ani pásma daně z příjmů fyzických osob. Tím dojde k tomu, že s růstem příjmů se lidé budou dostávat do pásem s vyššími sazbami. Při stagnaci platů bude sice daň stejná, ale vzhledem k inflaci si lidé reálně vydělají méně.

Domluvena byla minimální daň pro podnikatele, která má odpovídat dani vypočtené z poloviny průměrné mzdy za předminulý rok. Minimální daň by postihla mimo jiné taxikáře, řemeslníky, či opraváře, kteří mnohdy platí velmi nízké nebo vůbec žádné daně.

S harmonizací daní s EU podraží prádelny, internet apod.

Koaliční partneři jsou zajedno také v tom, že v rámci harmonizace daní s Evropskou unií dojde k převedení většiny služeb ze snížené pětiprocentní sazby do zvýšené základní. Tím podraží prádelny, čistírny obuvi, telefony, internet, právní služby apod. Několika postupnými kroky se má dále zvýšit spotřební daň z tabákových výrobků a zvedne se daň z lihu. Tím podraží všechny domácí i dovážené lihoviny. Například půllitr 40procentní lihoviny o osm korun. Koalice je odhodlána zakázat prodej tabákových výrobků na tržištích.

Cílem zvýšení daní je kromě harmonizace s Evropskou unií zabránit samovolnému poklesu daňové kvóty, to je podílu daňových výnosů na hrubém domácím produktu, což si vláda vytyčila v programovém prohlášení. Ve svém důsledku by to přispělo ke snížení schodků státního rozpočtu.

Co je již dohodnuto:
Daň z přidané hodnoty
:. převod většiny služeb ze snížené do základní sazby. Tím podraží telefony, internet, kadeřnictví, čistírny, opravy obuvi, právní služby, atd.
:. zpřísnění podmínek pro uplatňování nadměrných odpočtů
:. snížení prahu obratu pro placení DPH
Spotřební daně
:. postupné zvyšování sazeb na tabákové výrobky
:. zvýšení spotřební daně z lihu
:. zákaz prodeje tabákových výrobků a lihovin na tržištích
Daň z příjmu právnických osob
:. sazba daně se od roku 2004 sníží z 31 na 28 procent
Daň z příjmu fyzických osob
:. nebudou valorizovány odečitatelné položky ani daňová pásma
:. zavede se minimální daň pro podnikatele
Daň z nemovitostí
:. základem daně z pozemků bude jeho tržní cena

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám