Hlavní obsah

Předvolební populismus ceny másla nesníží, tepou obchodníci Sobotkův dopis

Novinky, ČTK, bož

Požadavek premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na kontrolu producentů a obchodníků kvůli zdražení másla je nestandardní. Jde o populistický krok v předvolebním období a vláda by do této oblasti zasahovat neměla. V pátek to uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu. Svaz nesouhlasí s tvrzením, že by celosvětově vysoká cena másla byla způsobena maržemi obchodníků.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

„Domníváme se, že postoj premiéra je poměrně nestandardní, protože cena másla stoupá po celé Evropě a jedná se o určitý populistický krok v předvolebním období,” uvedla mluvčí svazu Irena Vlčková.

„Provedení požadovaného šetření určitě nezajistí snížení ceny másla, které je dáno cenovým výkyvem dané komodity, na kterou působí celosvětový vývoj. Pokud bychom chtěli hledat nějakého viníka, tak je to právě dotační politika EU,” dodala.

„Někdo se tady evidentně bojí, že se veřejnost dozví, kde končí zisky z předražovaného másla,” vzkázal Vlčkové na Twitteru premiér Sobotka, který v pondělí poslal dopis ministrům financí a zemědělství, v němž je vyzývá, aby se ceně másla začali věnovat. [celá zpráva]

„Nechápu, proč obchodní řetězce na informaci o kontrole reagují tak negativně. Pokud mají ve věci ceny másla čisté svědomí, ať vyloží karty na stůl a nebrání se zveřejnění svých marží. Zdražení mléčných výrobků je vážný problém, který zasahuje sociálně citlivé skupiny, jakou jsou důchodci a rodiny s dětmi,” doplnil Sobotka v odpolední tiskové zprávě.

Málo tuku a velká poptávka

Faktorů, které ovlivňují celosvětově rostoucí ceny másla, je více. Přispívá k nim nedostatek mléčného tuku, z nějž se vyrábí. Jak připomněl Spiegel Online, svůj podíl na tom má to, že výkupní ceny mléka byly ještě nedávno velmi nízké. Zemědělci v důsledku nižších cen často začali šetřit na krmení krav. „Čím nižší kvalita krmení, tím méně mléčného tuku krávy produkují a o to méně másla lze vyrábět,“ uvedl Spiegel. [celá zpráva]

Rostoucí ceny v důsledku nižší produkce a vysoké poptávky se však netýkají jen Evropy. Do celosvětového trendu se promítá i vývoj v Austrálii a Novém Zélandu. Horko vede k nižší produkci mléka, které navíc obsahuje méně tuku. Sucho pak vede k horší sklizni, což znamená, že i v této části světa mají zemědělci problémy zvířata kvalitně nakrmit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Dalším vlivem je rostoucí poptávka, zejména v asijských zemích, jako je Čína. Podle dánské mlékárenské firmy Arla, která sdružuje 12 500 zemědělců v Dánsku, Německu, Británii nebo Beneluxu, stouply v první polovině roku prodeje mléčných výrobků do Asie o 36 procent a do subsaharské Afriky o 32 procent.

Spotřeba másla v samotném Česku podle údajů ČSÚ ale dlouhodobě stoupá. Předloni činila 5,5 kilogramu na osobu, meziročně šlo téměř o osmiprocentní navýšení. V roce 2007 snědl průměrný Čech 4,2 kilogramu másla.

Rekordní ceny i v Rakousku a Německu

Rekordní ceny másla hlásí i u našich jižních sousedů. Podle rakouského deníku Der Standard například 250 gramů másla značky S-Budget tamního řetězce Interspar v polovině září zdražila na 2,39 eura (62,34 koruny) z předchozích 2,19 eura (57,13 koruny). Ve stejnou dobu činila průměrná cena čtvrt kila másla v Česku 57,43 koruny, což znamenalo meziroční nárůst o 54,4 procenta.

Německý řetězec Aldi v září zdražil máslo na 1,99 eura (51,90 koruny). Ještě v dubnu přitom stálo 1,29 eura (33,65 koruny). To, že je máslo v Německu o něco levnější, může být částečně vysvětleno jeho zařazením zvýhodněnou sedmiprocentní sazby DPH. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám