Hlavní obsah

Máslo stojí přes 50 korun už i v Německu. V Aldi je nejdražší od zavedení eura

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V německém diskontním řetězci Aldi už se čtvrt kila másla prodává za 1,99 eura (zhruba 52 korun). Informoval o tom server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Máslo je tak nejdražší od zavedení eura v roce 2002. Ostatní německé supermarkety zpravidla upravují cenovou politiku právě podle Aldi.

Foto: OLIVER BERG/dpa, Profimedia.cz

Zákaznice německého řetězce Aldi vybírá máslo.

Článek

Německé mlékárny neočekávají, že by měly ceny v nejbližší době klesat. Hlavními příčinami zdražování jsou stoupající náklady na suroviny, především zdražující mléčný tuk, uvedl řetězec s tím, že nákupní ceny v zásadě následují tržní principy nabídky a poptávky.

Podle šéfa svazu německého mléčného průmyslu Eckarda Heusera množství zemědělců přestalo mléko vyrábět, případně ho produkují méně. Naopak poptávka po másle, ale i smetaně, je nejen v Německu velmi vysoká a nadále roste. Ještě v květnu se máslo v německých supermarketech prodávalo za 1,29 eura (zhruba 33,7 koruny).

I v Česku cena másla dlouhodobě roste. Již v polovině srpna průměrná cena 250gramového balení dosahovala 52,35 koruny. [celá zpráva]

Máslo je v Německu dlouhodobě levnější než v Česku, v poslední době se však vzhledem k jeho výraznému zdražování u západních sousedů rozdíl začíná stále více stírat. V Německu přitom mléčné výrobky jako máslo patří do zvýhodněné sazby DPH ve výši sedmi procent.

Anketa

Jezdíte kupovat máslo do Německa?
Ano
31,2 %
Jen když je levnější než v Česku
5,7 %
Ne
63,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 282 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám