Hlavní obsah

Přebytek obchodu se zahraničím byl loni rekordních 190 miliard

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský přebytek zahraničního obchodu dosáhl rekordních 190 miliard korun. Oproti roku 2019 se zvýšil o 44,3 miliardy. Vývoz i dovoz však meziročně klesly. Prosincová bilance skončila poprvé od vstupu do Evropské unie v přebytku. Vyplývá to z předběžných dat, jež v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Kontejner China Ocean Shipping Company (COSCO) v Chile. Ilustrační snímek.

Článek

Vývoz se loni snížil meziročně o 4,5 procenta na 3,526 bilionu a dovoz klesl o 5,9 procenta na 3,336 bilionu korun.

Prosincový přebytek činil 17,7 miliardy korun, což bylo o 25,9 miliardy více než v prosinci 2019. Na růstu se podepsal především vývoz aut.

„Prosinec je tradičně měsícem, kdy zahraniční obchod vykazuje mírně záporné saldo, nicméně pandemická situace a uzavření podstatné části tuzemské ekonomiky tento trend narušily,“ konstatoval analytik Raiffeisenbank David Vagenknecht.

Covid přeshraniční obchod nezastavil. Listopadová bilance byla rekordní

Ekonomika

„Export nadále profitoval z příznivé situace v zahraniční poptávce a také z toho, že na rozdíl od jarních uzavírek mohou průmyslové podniky přes jistá omezení pokračovat ve výrobě,“ dodal.

„Na druhé straně se vlivem pandemie snížila investiční aktivita firem, což se odráží v nižších objemech dovozů. Konkrétně v prosinci byl dovoz po sezonním očištění vyšší meziročně o jedno procento, zatímco vývoz o necelých 11 procent,“ vypočítává Vagenknecht.

„Ve výsledku tak zahraniční obchod pozitivně přispěl k výkonu české ekonomiky i v posledním měsíci čtvrtého kvartálu 2020,“ uzavřel analytik.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám