Hlavní obsah

Covid přeshraniční obchod nezastavil. Listopadová bilance byla rekordní

Novinky, ČTK, bož

Zahraniční obchod skončil v listopadu s přebytkem 32,2 miliardy. Bilance byla meziročně o 20 miliard Kč vyšší a je dosud nejvyšší ve sledovaném měsíci.

Foto: Aly Song, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

„Listopadová bilance zahraničního obchodu se zbožím dosáhla historicky rekordní hodnoty ve sledovaném měsíci, a to díky výraznému meziročnímu růstu vývozu. Poprvé od začátku roku 2020 však vzrostla i meziroční hodnota dovozu,“ konstatovala ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Vývoz v meziročním srovnání vzrostl o 8,1 procenta na 353,2 miliardy korun. Meziměsíčně stagnoval.

Dovoz se meziročně zvýšil o 2,1 procenta na 321 miliardy korun. Meziměsíčně rostl o 0,6 procenta.

Přebytek zahraničního obchodu vzrostl na 33 miliard

Ekonomika

Vliv na bilanci měl především přebytek bilance motorových vozidel, který byl meziročně vyšší o 8,8 miliardy korun díky růstu jejich vývozu o 8,4 miliardy. Vliv měl i menší deficit obchodování s ropou a zemním plynem. Vlivem nižších cen na světových trzích a nižšího dovezeného množství klesl o 4,3 miliardy Kč.

Vzrostl také přebytek u obchodu s kovodělnými výrobky a zmenšilo se záporné saldo obchodu s potravinářskými výrobky.

Naopak nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl hlavně meziročně větší schodek bilance s chemickými látkami a přípravky o 1,1 miliardy Kč a farmaceutickými výrobky o 1,0 miliardy Kč.

Dopad covidových omezení na aktivitu ve výrobním sektoru a na výsledky zahraničního obchodu byl v listopadu jen marginální
Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta

V listopadu byla v Česku v plné síle druhá vlna koronavirové epidemie, významný dopad na přeshraniční obchod však neměla.

„Dopad covidových omezení na aktivitu ve výrobním sektoru a na výsledky zahraničního obchodu byl v listopadu jen marginální a podobně tomu bude i v prosinci,” uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

„Nejistota kvůli covidovým omezením se nově přesouvá směrem do 1. čtvrtletí letošního roku,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám