Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu stoupl, pomohl vývoz aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahraniční obchod ČR skončil v září v přebytku 34,4 miliardy korun, meziročně tak byl o 14,4 miliardy vyšší. Výsledek kladně ovlivnilo zejména obchodování s auty, především růst jejich vývozu. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Dovoz zboží se proti loňskému září zvýšil o 2,2 procenta na 334,4 miliardy korun, naopak dovoz klesl o 2,3 procenta na 300 miliard.

"Září překvapilo rekordní hodnotou vývozu ve sledovaném měsíci, strana dovozu byla vývozem převýšena dokonce o 34,4 miliardy korun. Stojí za tím mimo jiné i meziroční růst vývozu motorových vozidel a pokles dovozu ropy a zemního plynu," uvedla k tomu ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Meziroční hodnota vývozu podle ní vzrostla významněji s Německem, a to o 3,1 miliardy korun. Dovoz z Německa naproti tomu klesl meziročně o 3,8 miliardy Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám