Hlavní obsah

Pražské letiště letos odbavilo meziročně o 544 procent více cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecký provoz v Česku dál rychle roste. Pražské letiště Václava Havla v prvních pěti měsících roku odbavilo přes 3,12 milionu cestujících. Představuje to meziroční nárůst o 544 procent, informovalo Letiště Praha. Více než dvojnásobně se zvýšil i letový provoz nad Českem, letoví dispečeři odřídili přes 205 298 letů. Přes současný růst ovšem obě statistiky provozu nadále zaostávají za předcovidovými čísly.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Počet cestujících na ruzyňském letišti letos roste každým měsícem. V květnu se letiště poprvé po více než dvou letech přiblížilo k hranici milionu odbavených cestujících za kalendářní měsíc. Více než 928 000 odbavených pasažérů bylo nejvíce od února 2020, tedy ještě před vypuknutím pandemie koronaviru v Evropě.

Mezi nejoblíbenější země letos zatím patří Velká Británie následovaná Itálií a Španělskem. Mezi destinacemi vede Londýn, na druhém místě je Paříž a třetí Amsterdam.

Pražské letiště by podle posledních odhadů z jara mohlo za celý rok odbavit přes 9,6 milionu cestujících, což je o milion více, než předpokládalo na začátku roku. Před vypuknutím pandemie ovšem letiště odbavilo za rok 2019 více než 17,8 milionu pasažérů.

Na pražském letišti vypadl systém pro řízení provozu, letadla nemohla vzlétnout

Ekonomika

Postupné oživování letecké dopravy potvrzují i vzestupné statistiky letového provozu nad Českem. Dosavadních více než 205 000 letů do konce května je sice zhruba 61 procent provozu z předcovidového období, rozdíl se ovšem pravidelně snižuje. Naposledy v květnu Řízení letového provozu (ŘLP) odbavilo skoro 60 000 letů, což bylo 75 procent předcovidového provozu.

Podle současných předpokladů by provoz měl navíc dál růst, což potvrzují statistiky z letišť ve většině zemí Evropy. Řada letišť i kvůli tomu nyní řeší problémy s nedostatkem personálu u kontrol a odbavení, během pandemických omezení se propouštělo. Nábor v současnosti pořádá i Letiště Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám