Hlavní obsah

Na pražském letišti vypadl systém pro řízení provozu, letadla nemohla vzlétnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pražském letišti Václava Havla vypadl systém řízení letového provozu. Podle Řízení letového provozu je v současnosti provoz letiště omezen. Letiště o výpadku informovalo na Twitteru.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Řízení letového provozu po několika desítkách minut na Twitteru informovalo, že se provoz obnovuje, zatím v omezené kapacitě.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Pasažéři mířící z Londýna do Prahy čekají na odlet z britského Stanstedu, který byl kvůli komplikací na pražském letišti zatím opožděn o hodinu a půl.

„V současné době jsou zastavené všechny odlety, přílety jsou umožněné pouze letům, které míří na Letiště Praha,“ uvedlo letiště po jedné hodině odpoledne s tím, že situaci řeší ve spolupráci s Řízením letového provozu.

„V současné chvíli není omezen proces odbavování letů, může ale dojít k jejich zpoždění,“ doplnilo letiště.

Novou generaci systému Top Sky používají čeští letoví dispečeři od letošního roku. Systém od francouzského dodavatele Thales používají také například v Rakousku, Švédsku nebo Dánsku.

Ve Švýcarsku systém také vypadl

S podobnými problémy se potýkala také letadla ve Švýcarsku. Kvůli poruše v systému letového provozu ve středu dopoledne několik hodin nelétala letadla ani nad Švýcarskem.

Agentura DPA s odvoláním na mluvčího úřadu Skyguide uvedla, že příčinou přerušení letů byl hardwarový problém v IT síti. Možnost kybernetického útoku úřad vyloučil.

„Švýcarský poskytovatel letových služeb Skyguide zaznamenal dnes v časných ranních hodinách technickou poruchu, proto byl švýcarský vzdušný prostor z bezpečnostních důvodů uzavřen,“ sdělil ráno Skyguide. Později dodal, že provoz na letišti v Curychu byl obnoven a od 9:30 SELČ by měl fungovat na 75 procent kapacity.

Kolik letadel bylo odkloněno, či nemohlo vzlétnout, společnost zatím nebyla schopna sdělit. Postiženy byly tisíce cestujících.

Po dobu poruchy muselo být mnoho letů do Curychu a Ženevy odkloněno do sousedních zemí. Aerolinky Swiss International Air Lines uvedly, že dálkové spoje ve směru do Švýcarska přistály na různých letištích v sousedních zemích, včetně Lyonu, Milána a Vídně. Desítky odletů byly zrušeny.

Nad Švýcarskem kvůli poruše nelétala dopoledne letadla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám