Hlavní obsah

Praha výrazně zvýší ubytovací poplatek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Turisté v hlavním městě od ledna zaplatí na ubytovacím poplatku namísto dosavadních 21 korun za noc více než dvojnásobek. Zvýšení na 50 korun ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Foto: Novinky

Karlův most

Článek

Zvýšit od letošního roku ubytovací poplatek až na 50 korun umožnila novela zákona z roku 2019. „Navzdory těžké době ten poplatek v ekvivalentu jednoho malého piva nemá potenciál jakkoliv ovlivnit počet návštěvníků,“ řekl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Dodal, že potenciál má naopak záměr města využít prostředky získané zvýšením poplatku k podpoře a rozvoji turistického ruchu v metropoli.

Polovinu vybraných peněz chce vedení magistrátu vložit do rozvoje turistického ruchu například prostřednictvím kampaní nebo podpory velkých akcí a veletrhů.

Praha bude hospodařit s vyrovnaným rozpočtem 93 miliard

Domácí

Návrh kritizoval šéf klubu opozičního hnutí ANO Ondřej Prokop, podle kterého na něj není kvůli epidemii koronaviru a krizi turistického průmyslu vhodná doba.

Vyhnánek dříve řekl, že v době před pandemií koronaviru město vybíralo na poplatku od hotelových hostů asi 300 milionů korun ročně. Zvýšení by tak v případě návratu do předkrizového stavu znamenalo příjem přes půl miliardy korun ročně. Městu jdou poplatky z hotelů, ty z penzionů či kempů míří do rozpočtů městských částí.

Zvýšení v době pokračující pandemie kritizovali někteří hoteliéři, které dříve ČTK oslovila. Odvětví se podle nich zatím nezvládlo zotavit z dopadů pandemie koronaviru a krok pro něj bude znamenat další zátěž. Navíc mělo být zvýšení ohlášeno s větším předstihem, aby ho provozovatelé hotelů stihli zohlednit ve smlouvách, upozornili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám