Hlavní obsah

Pozor na spekulativní útoky, varuje italský premiér

– Londýn
Novinky, pit

Italský premiér Mario Monti varoval, že pokud evropský summit svolaný na příští týden nepřinese pozitivní výsledky, mohou být země eurozóny vystaveny stupňujícím se spekulativním útokům. Monti se svěřil se svými chmurami v rozhovoru pro britský list The Guardian.

Foto: Reuters

Italský premiér Mario Monti

Článek

Podle italského premiéra budou tyto útoky cíleny nejen na státy nerespektující doporučení Evropské unie, ale i na země, které je sice dodržují, ale mají problémy s vysokým dluhem. Mezi druhou skupinu zemí patří podle Montiho právě i Itálie.

Monti se má v pátek sejít v Římě s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, španělským premiérem Marianem Rajoyem a německou kancléřkou Angelou Merkelovou, jak připomíná server BBC. Monti připomněl, že pokud nebude nalezen věrohodný plán v boji s dluhovou krizí, „frustrace veřejnosti ke společné Evropě bude vzrůstat“.

Vrásky na čele eurozóny přidělalo v poslední době i Španělsko, které bude podle všeho potřebovat mezinárodní finanční injekci do svého pošramoceného bankovního sektoru ve výši 62 miliard eur (asi 1,55 biliónu korun). Černé mraky se stahují i nad Kyprem.

Montiho slova nepřímo potvrdila i šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Podle ní země eurozóny procházejí „akutním stresem“ a musí semknout své ekonomiky mnohem těsněji, pokud chtějí vyřešit tuto krizi.

Lagardeová rovněž doporučila ke zvážení, aby eurozóna pomohla jednotlivým problematickým bankám přímo a aby zmírnila některá úsporná opatření zemím, které se nacházejí v obtížích. Právě proti tomu se však staví Německo v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou. „Doufám, že porozumění zvítězí,“ uvedla Lagardeová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám