Hlavní obsah

Polovina firem s právní formou Evropská společnost se nachází v Česku

Novinky, pit
Praha

V celé Evropské unii (EU) je založeno 654 firem s právní formou Evropská společnost (SE). V České republice se jich z tohoto počtu nachází 311, což je téměř polovina. Uvedla to Mária Ščamburová, obchodní ředitelka Společnosti Online, zabývající se servisem v oblasti zakládání a prodeje ready-made firem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dříve byla hlavní motivací k založení SE prestižní právní forma, zatímco v současné době patří mezi hlavní důvody lepší právní ochrana a větší míra anonymity. Tyto vlastnosti jsou atraktivní především pro investory v oblasti obnovitelných zdrojů energie.

Výhodou SE je, že lze přesunout její sídlo do kterékoli země EU. Na rozdíl od jiných právních forem lze přesun sídla provést bez nutnosti likvidace původní firmy, tedy bez ztráty právní kontinuity.

Možnost přesunout sídlo do kteréhokoli členského státu EU znamená, že si podnikatel zvolí právní a daňové prostředí, které mu vyhovuje nejvíce. Nejoblíbenější jsou přesuny na Kypr a do Nizozemska. "Podnikatele do zahraničí táhne stabilita právního systému, zejména v oblasti daňového práva. Významnou motivací jsou také nižší daně," připomíná Ščamburová, podle které je na Kypru daň z příjmů pouze 10 % a Nizozemsko má daňový systém výhodný pro holdingy.

Anonymita před úřady i veřejností

V neposlední řadě motivuje k založení SE větší míra anonymity před úřady i veřejností. SE umožňuje, aby nebyli akcionáři viditelní. Pro úřady může být viditelný pouze jediný člen řídícího a kontrolního orgánu. České úřady navíc nemají právo v zahraniční evropské společnosti provádět daňovou kontrolu.

Příponu SE má ve svém názvu řada významných společností. Například automobilka Porsche, stavební kolos Strabag, Tchibo nebo poradenská společnost Deloitte. Z českých společností patří mezi nejznámější skupina KKCG nebo RPG Industries, které nyní shodně sídlí na Kypru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám