Hlavní obsah

Pokles tržeb v obchodech se v červnu zastavil

• Aktualizováno
Novinky, bož

Maloobchodní tržby v červnu ve srovnání se stejným měsícem loňského roku stagnovaly. Při očištění o kalendářní vlivy se reálně snížily o dvě procenta. Vyplynulo to z dat, jež ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce rostly prodeje přes internet a zásilkové služby.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Růst maloobchodních tržeb

Článek

„Maloobchodní tržby letos v červnu zůstaly na stejné úrovni jako v předchozím roce. Tržby za pohonné hmoty a za potraviny meziročně klesly, naopak tržby za prodej nepotravinářského zboží se zvýšily téměř o pět procent,” uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

„Vyšší tržby zaznamenaly prodejny s potřebami pro domácnost i prodejny s kulturními a sportovními potřebami, nejvyšší tempo si však dlouhodobě udržuje prodej prostřednictvím internetu,“ dodala.

Tržby internetových prodejců a zásilkových služeb vzrostly meziročně o 27,8 procenta. Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím se zvýšily tržby za výrobky pro domácnost o 9,9 procenta.

Koncernu OMV se propadly tržby i zisk, může za to pokles cen ropy

Ekonomika

Tržby v prodejnách s oděvy a obuví klesly o 16,4 procenta. Tržby za prodej potravin se snížily ve specializovaných prodejnách o 2,4 procenta a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 3,4 procenta.

„Červnové tržby z maloobchodu tak mírně zklamaly, a to vesměs napříč sortimentem zboží. Do jisté míry za to mohou původní optimističtější květnová čísla, která však byla mírně upřesněna a byla nakonec slabší, než se předpokládalo,” komentoval data hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

„Útraty domácností se sice postupně zotavují, nicméně mírně pomaleji, než trh předpokládal,” dodal ekonom.

Anketa

Začali jste po uvolnění koronavirových opatření více utrácet?
Ano
20,2 %
Ne
79,8 %
Celkem hlasovalo 203 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám