Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty letí dolů, jen Praha si dává načas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sestupný cenový trend pohonných hmot v Česku dál pokračuje. Za poslední týden klesla cena litru benzinu o 1,41 koruny. Ve středu se tak litr Naturalu 95 prodával v průměru za 44,41 Kč/l. Nafta pak zlevnila o 1,10 Kč na průměrných 45,11 Kč/l. V metropoli však ceny zůstávají vyšší. Ukazují to data společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Článek

Litr benzinu stojí v Praze v průměru 46,22 Kč, což je o 1,8 Kč více proti průměru ČR. Litr nafty pak řidiči v hlavním městě ve středu tankovali průměrně za 46,55 kč, tedy o 1,4 Kč více proti celostátnímu průměru.

V žádném jiném kraji se průměrné ceny přes 46 korun nedostaly.

Naopak nejlevnější paliva nabízejí čerpací stanice v Pardubickém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 43,68 Kč a litr nafty za 44,66 Kč.

Navzdory poklesu cen jsou ale paliva stále výrazně dražší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 10,63 koruny na litru méně než nyní, diesel byl levnější dokonce o 13,46 Kč.

„Cena severomořské ropy Brent poklesla na 98 dolarů (asi 2380 Kč) za barel. Pro řidiče je ale výborné, že prudce klesají velkoobchodní marže na evropském trhu, a to především u benzinu. Vývoj v nejbližším týdnu bude díky tomu pro řidiče příznivý. V nejbližším týdnu očekáváme zlevnění o dalších 1,5 koruny na litr. Benzin zlevní více,” řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Maďarsko omezilo prodej levných pohonných hmot

Ekonomika

Na poklesu cen pohonných hmot se podílí nejen nižší cena ropy, ale také nižší cena velkoobchodně prodávaných paliv na surovinové burze v Rotterdamu, poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Cena ropy nyní bezprostředně klesá v důsledku růstu ropných zásob v USA, jenž signalizuje pokles poptávky,“ vysvětlil.

Zlevnění paliv v Česku v nadcházejícím týdnu Kovanda odhaduje mezi 50 až 60 haléři na litr.

Ceny paliv letos prudce vzrostly na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajině. Ještě 23. února stál litr benzinu průměrně zhruba 37,40 koruny a nafty asi 36,40 Kč. Během dvou týdnů po začátku ruského vpádu ale cena benzinu vyskočila skoro na 47,30 Kč/l a cena nafty téměř na 49,60 Kč/l.

Náklady MHD na energie rostou, hrozí zdražování jízdného

Ekonomika

Od té doby ceny kolísaly. Benzin začal z rekordních hodnot zlevňovat o jednotky haléřů na konci června, cena nafty se snižuje od začátku července.

Vláda proti prudkému zdražování paliv přijala několik opatření. Mimo jiné od začátku června na čtyři měsíce snížila o 1,50 koruny na litr spotřební daň z benzinu a nafty. Kabinet zvažuje, že ponechá sníženou spotřební daň u nafty trvale. Důvodem je konkurenceschopnost s okolními zeměmi.

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 3. srpnu 2022

Reklama

Výběr článků

Načítám