Hlavní obsah

Maďarsko omezilo prodej levných pohonných hmot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda od soboty omezila prodej pohonných hmot za regulovanou cenu pouze na soukromá vozidla, vozidla taxislužby a zemědělské stroje. Firemní vozy už musí tankovat pohonné hmoty v tržní ceně.

Foto: Marton Monus, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Šéf úřadu maďarské vlády Gergely Gulyás odůvodnil tento krok odstávkou rafinerie Százhalombatta. „Vláda proto uvolní také čtvrtinu strategických zásob,“ uvedl Gulyás.

Skupina MOL už začátkem června upozornila na neudržitelnost systému zastropování cen pohonných látek. „Regulací ceny pohonných hmot se zvýšila jejich spotřeba,“ upozornil tehdy MOL.

Maďarsko má měsíc na to, aby začalo respektovat pravidla právního státu. Jinak přijde o peníze

Zahraniční

Maďarsko loni v listopadu zastropovalo ceny 95 oktanového benzinu a nafty na 480 forintů (29 korun) za litr. Opatření mělo trvat jen tři měsíce, ale vláda premiéra Viktora Orbána ho postupně prodlužuje a mělo by platit minimálně do 1. října 2022.

V červnu pak MOL stanovila limit pro maloobchodní odběratele na 50 litrů na den. Dosavadní limit tak snížila na polovinu.

V Rakousku je benzin drahý, v Polsku ušetříte

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám