Hlavní obsah

Pohonné hmoty dál rychle zdražují

Řidiči dál platí za tankování stále více peněz. Průměrná cena benzínu i nafty stoupla za poslední týden shodně o 33 haléřů na 36,92 koruny za litr naturalu a na 35,89 koruny v případě nafty. Ukazují to data společnosti CCS. Podle analytiků bude navíc růst cen dál pokračovat.

Článek

„V první polovině listopadu bude pokračovat růst cen pohonných hmot. Zdražení u benzínu i nafty by mělo být na úrovni 20 až 30 haléřů,“ uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Rychleji bude podle něj zdražovat nafta. „Následně ale zdražování skončí. Důvodem je mírný pokles cen ropy Brent v uplynulých dnech na současných 83 dolarů za barel,“ dodal.

Podle ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy by zdražování pohonných hmot mohlo skončit ve druhé polovině listopadu. Naději na nižší ceny podle něj dávají i plánovaná jednání USA s Iránem ohledně jeho jaderného programu.

„Pokud by došlo k oteplení vztahů mezi Washingtonem a Teheránem, na světový trh se dostane nyní sankcionovaná íránská ropa. Což by stlačilo cenu nejen její, ale také pohonných hmot v ČR. To se ale stane nejdříve až příští rok,“ uvedl Kovanda.

Benzín i nafta jsou nejdražší za sedm let

Ekonomika

Nejlevnější Natural 95 v současnosti tankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 36,55 koruny. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, litr tam prodávají za 35,53 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí čerpací stanice v Praze. Litr benzínu v hlavním městě vyjde v průměru na 37,57 Kč. Stejné množství nafty se v metropoli tankuje za 36,53 koruny.

Dražší benzín tankovali Češi naposledy v červenci 2014 a naftu v říjnu téhož roku. Loni touto dobou byl benzín levnější o devět korun, než je tomu nyní. Průměrná cena u nafty byla počátkem loňského listopadu nižší o více než 8,70 Kč.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR ke 3. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám