Hlavní obsah

Po Irsku je na řadě Portugalsko, varují analytici

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Podle analytiků oslovených agenturou Reuters vnese finanční pomoc Irsku do rozbouřených vod finančních trhů na určitou dobu relativní klid. Přesto pro Portugalsko a další nebezpečně zadlužené země eurozóny zřejmě záchranou nebude, jestliže se nenajde širší řešení dluhové krize eura.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Irsko, které se kvůli záchraně svých bank dostalo do velkých dluhů, oficiálně požádalo v neděli Evropskou unii (EU) o pomoc ze stabilizačního fondu pro eurozónu (EFSF). Růst irských úroků na trhu dluhopisů se navíc přenáší i na další slabé země eura.

Ministři financí eurozóny v neděli žádost Dublinu o pomoc schválili a podle zdrojů z EU dosáhne objem balíku 80 až 90 miliard eur (až 2,2 biliónu korun).

"Jestliže nyní nalezneme správnou odpověď na irský problém, pak máme velké šance, že k efektu nákazy nedojde," řekl s dávkou povinného optimismu německý ministr financí Wolfgang Schäuble v televizi ZDF.

Portugalsko překročilo bod zlomu

Podle analytiků však efekt pomoci Irsku nebude trvat dlouho. "Jen to uklidní trhy a poskytne jiným zemím čas k nadechnutí. Především Portugalsko z toho ještě není venku," předpokládá ekonom nizozemské ING Carsten Brzeski s tím, že jihoevropská země trpí slabým růstem ekonomiky a propadem její konkurenceschopnosti.

"Myslím, že to znamená, že Portugalsko bude další, kdo požádá o pomoc," domnívá se Filipe Garcia z portugalské firmy Informacao de Mercadis Financeiros Consultants. Podle něj je to téměř nevyhnutelné, neboť z hlediska úroků prý Portugalsko už překročilo bod zlomu.

Na záchranu Španělska fond už stačit nebude

Pokud se trhy vrhnou na Portugalsko, bude další na řadě Španělsko. "Jestliže bude Portugalsko nuceno přijmout záchranu, pak se obrátí trh na Španělsko, a to nevím, co pak bude vláda dělat," varuje ekonom madridské univerzity San Pablo Edro Schwartz.

Komentátor Wolfgang Mumchau v pondělním vydání Financial Times připomněl, že na záchranu Španělska, čtvrté největší ekonomiky eurozóny, už fond EFSF stačit nebude.

Žádné strachy, uklidňuje Evropu Portugalsko se Španělskem

Portugalský premiér José Sócrates v pondělí řekl, že jeho země finanční záchranu nepotřebuje, a vyjádřil naději, že nouzové úvěry pro Irsko ukončí nejistotu a nákazu na finančních trzích.

"Země žádnou pomoc nepotřebuje," uvedl Sócrates pro rozhlasovou stanici TSF s tím, že je hlavně potřeba dělat to, co je nutné, tedy schválit rozpočet a pokračovat v úsilí.

V podobném duchu se vyjádřila v pondělí podle agentury Reuters i španělská ministryně hospodářství Elena Salgadová, která rezolutně popřela fámy, že Madrid je dalším možným kandidátem na pomoc z fondu EFCF.

Podle Salgadové je španělský finanční sektor v porovnání s irským silný, což mimo jiné potvrdily zátěžové testy EU, ale i skutečnost, že se z fondu, který během krize zřídila vláda v Madridu na případnou pomoc bankám, doposud odčerpalo „jen“ 11 miliard eur (asi 272 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám