Hlavní obsah

Plzeňané zaplatí za odpad dvakrát víc

Právo, ČTK, Ivan Blažek

Poplatky za svoz komunálního odpadu v Plzni od ledna vzrostou na 2,2násobek současné výše. A přibydou ulice, v nichž nesmějí majitelé domů nechávat popelnice venku na chodnících. Novely příslušných vyhlášek v pondělí schválili městští zastupitelé.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Náklady na provoz Čisté Plzně zvyšují i černé skládky. Takhle to vypadalo před pár dny třeba u Kalikovského mlýna.

Článek

Příklad: Kdo si nechává jedenkrát týdně vyvézt 120litrovou nádobu, platí nyní 101 korun měsíčně, nově to bude 222 korun. Stávající sazby platily od září 2015, tedy od doby, kdy zajištění svozu odpadů převzala od soukromníků městská společnost Čistá Plzeň.

Půl na půl

Radnice zdražení odůvodňuje tím, že výdaje na tuto službu jsou příliš vysoké a ani zdaleka neodpovídají někdejším představám. Místo 137 milionů ročně je to dvě stě milionů a předpoklad pro rok 2020 je ještě o dvanáct milionů vyšší.

Soud nepustil fotbalistu Řepku z vězení

Krimi

„Původní odhady vznikly na základě nejnižší nabídky, která vzešla v roce 2014 z veřejné soutěže – tu se ale nepodařilo dokončit,“ řekl Právu technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS). „Druhým důvodem je, že jsme výrazně doplnili počet nádob na separovaný dopad a zvýšili i intenzitu svozů,“ připomněl Šindelář, podle něhož významně stouply také náklady na provoz sběrných dvorů, které nyní na rozdíl od dřívějška přebírají až na určité výjimky odpad od občanů zdarma.

Počty, že se o náklady za svoz odpadů zhruba rovným dílem rozdělí radnice a občané, tak nevycházejí. „V příštím roce už by to nebylo padesát na padesát, ale 75 ku 25,“ uvedl radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS). Jestliže se loni příjmy z poplatků od lidí blížily 47 milionům, příští rok to má být díky novým taxám skoro sto milionů, dalších 22 milionů město získá za třídění odpadů. Sazby podle Šloufa odpovídají částkám, které lidé hradili před startem Čisté Plzně.

„V roce 2014 platili za týdenní svoz u 120litrové nádoby 2541 korun ročně, nyní to bude jen o 125 korun víc. A to přesto, že se zvedly náklady na energie i mzdy,“ poznamenal radní Šlouf.

U části opozice pochopení nenašel. Proti zvýšení sazeb byli komunisté a změnu nepodpořili piráti. „To, jak funguje monopol Čisté Plzně, asi není ideální,“ podotkl Pavel Bosák (piráti).

Na ulici ne

V centru města už platí povinnost nenechávat, kromě svozových dnů, popelnice na ulicích. Příští rok začne totéž platit i pro okolí Americké třídy a pak se bude vymezená zóna rozšiřovat dál, především do oblasti Petrohradu a Slovan.

„Neumím si představit, jak se to bude aplikovat v rodinných domech, které, jak to bývá právě na Slovanech, nemají předzahrádky,“ upozornil opoziční zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL). Podle Šindeláře existují alternativní řešení, včetně nahrazení klasických kontejnerů pytli.

Reklama

Výběr článků

Načítám