Hlavní obsah

Plynovod bychom k vám rozšířili, láká Moskva Maďarsko, Srbsko a Rakousko

Moskva

Rusko je připraveno jednat s některými ze zemí, které se zúčastnily plánované výstavby plynovodu South Stream, aby je případně zahrnulo do trasy jiného plynovodu. Prohlásil to ve středu velvyslanec Ruska při Evropské unii Vladimir Čižov.

Foto: Valentyn Ogirenko , Reuters

Ilustrační foto

Článek

South Stream měl od příštího roku dopravovat ruský plyn do střední Evropy a vyhnout se území Ukrajiny, Rusko ale v pondělí oznámilo konec projektu. [celá zpráva]

"Jsem si jist, že ruská strana je připravena jednat s těmito zeměmi o tom, co musíme učinit a jak tuto situaci řešit," prohlásil diplomat podle agentury AFP.

Ze zemí, s nimiž je prý Moskva ochotna jednat, citoval Maďarsko, Rakousko a Srbsko. Z rozhovorů naopak vyloučil Bulharsko, které prý není spolehlivým partnerem.

Bulharsko počátkem června na žádost Evropské komise pozastavilo přípravné práce na plynovodu v reakci na březnové připojení ukrajinského Krymu k Rusku. Rusko v pondělí uvedlo, že bez souhlasu Bulharska není s to výstavbu plynovodu realizovat, a oznámilo konec projektu. Týž den Moskva podepsala dohodu s Tureckem o výstavbě podmořského plynovodu přes Černé moře, který by spojoval obě země.

Čižov uvedl, že z hlavního uzlu v Turecku se dá tento plynovod rozšířit „všemi směry“.

Reklama

Výběr článků

Načítám