Hlavní obsah

Plyn z Ruska proudí, ale prudce zdražuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dodávky zemního plynu z Ruska do Evropy ani přes eskalaci konfliktu na Ukrajině neustaly. Rusko hodlá podle prezidenta Vladimira Putina v nepřetržitých dodávkách plynu na světové trhy pokračovat. Plyn ale začal prudce zdražovat.

Foto: Právo

Ropovody a plynovody z Ruska do Evropy

Článek

Na klíčovém evropském obchodním uzlu TTF v Nizozemsku v úterý odpoledne cena přesáhla 80 eur za megawatthodinu a byla tak o devět procent vyšší než v pondělí.

I kdyby došlo k přerušení dodávek, vydržely by jeho zásoby v podzemních zásobnících v Česku při současné úrovni spotřeby více než měsíc. Vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty a snižování denní spotřeby plynu by ale zásoby měly být podle Davida Hluštíka z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu na zhruba 40 dní.

Pohledem Thomase Kulidakise: Dopady krize na Ukrajině na energie a naše peněženky

Komentáře

Zkapalněný plyn to nezachrání

„Zásoby zemního plynu v zásobnících RWE Gas Storage CZ dosahují aktuálně 21 procent jejich celkové kapacity. Stav odpovídá situaci, kdy od začátku těžební sezony stoprocentně plníme všechny požadavky našich zákazníků, obchodníků se zemním plynem,“ řekla Právu mluvčí RWE Gas Storage CZ Simona Hladíková.

Firma provozuje v ČR celkem šest podzemních zásobníků s objemem přes 2,7 miliardy kubíků plynu.

Foto: Právo

Ropovody a plynovody z Ruska do Evropy

Ruské dodávky tvoří 38 procent evropské spotřeby, v případě ČR to však je téměř veškerá spotřeba.

Evropská unie avizovala, že je připravena dodávky z Ruska nahradit alternativou v podobě zkapalněného plynu LNG ze Spojených států. Experti ale poukazují, že to je dražší a spíše otázka do budoucna. Nyní jsou kapacity omezené.

Za plyn budete v Evropě platit dvakrát víc, hrozí Rusko

Evropa

„Velmi těžko bychom hledali alternativní dodavatele v potřebném objemu. Přerušení dodávek z Ruska by znamenalo skokový růst cen o desítky procent,“ řekl v úterý Právu hlavní analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Reklama

Výběr článků

Načítám