Hlavní obsah

Plameny krize hasí Evropa benzínem, varoval Joschka Fischer

Berlín

Hospodářskou krizi nevídaných rozměrů předpovídá Evropě německý exministr Joschka Fischer, pokud se starý kontinent neodvrátí od současného úsporného kurzu, který mu diktuje německá kancléřka Angela Merkelová. Své varování vyjevil pro pondělní vydání listu Süddeutsche Zeitung s tím, že na otočení kormidla zbývají maximálně měsíce, v žádném případě už o roky.

Článek

Někdejší předseda německých Zelených považuje současnou situaci v eurozóně za velmi vážnou. „Evropský dům stojí v plamenech,“ uvedl Fischer. Evropa v čele s Německem však podle něj „raději dále hasí benzínem než vodou, a úsporná politika vnucená Merkelovou tak oheň urychluje“.

Právě politice omezování výdajů Fischer přičítá za vinu, že se „finanční krize v eurozóně rozrostla do skutečné existenční krize“. Podle Fischera se Evropa nachází nad propastí a v nadcházejících měsících do ní spadne, pokud teď Německo a Francie společně neotočí volantem a neseberou odvahu k fiskální a politické unii v euroskupině.

Pokud zkrachuje euro, rozpadne se podle něj i společný evropský trh. To bude mít podle jeho názoru za následek světovou hospodářskou krizi, kterou současné generace ještě nezažily.

První to schytá Řecko

Nejprve podle Fischera chaos pohltí Řecko. „Pak vyvolaná bouře vůči bankám ve Španělsku, Itálie a Francii strhne lavinu, která pohřbí Evropu,“ popsal katastrofický scénář. Pokud skončí euro, zmizí podle něj z mezinárodního politického výsluní celá Evropa.

Aby tomu zabránilo, bude Německo podle Fischera „nakonec muset ručit za finanční přežití eurozóny svou hospodářskou silou a svým majetkem“. To podle něj znamená umožnění neomezeného nákupu státních dluhopisů krizových zemí Evropskou centrální bankou, vytvoření společných dluhů prostřednictvím eurobondů a zavedení programů na podporu hospodářského růstu. První dvě opatření vláda Merkelové rozhodně odmítá.

Reklama

Výběr článků

Načítám