Hlavní obsah

Panika Rusů. V březnu vybrali z bank téměř 10 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové ze strachu o své úspory vybrali během března ze svých bankovních účtů peníze v zahraničních měnách o celkové hodnotě 9,8 miliardy dolarů (zhruba 219,4 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters. K masivním výběrům peněz začalo docházet poté, co Západ začal na Rusko uvalovat sankce za jeho útok na Ukrajinu.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Lidé procházející kolem směnárny v Moskvě

Článek

„Když to řeknu na rovinu, tohle čtvrtletí bylo těžké. V určitých momentech to bylo velmi znepokojivé, ale důležité je, že se podařilo situaci stabilizovat,“ konstatoval Alexander Danilov, ředitel oddělení bankovní regulace ruské centrální banky.

Už v únoru ruským bankám výrazně ubylo prostředků na klientských účtech. Podle měsíční zprávy centrální banky o vývoji bankovního sektoru klesla celková hodnota vkladů o 1,2 bilionu rublů. A pokles pokračoval i v březnu s odlivem dalších 236 miliard rublů.

„Bankovní sektor čelil na konci února výraznému odlivu prostředků obyvatelstva... Lidé si v panice vybírali peníze ze svých účtů v obavě o svou bezpečnost,“ přiznal Danilov.

Státní rezervy nevydrží věčně, přiznala šéfka ruské centrální banky

Ekonomika

V březnu klesly o bezmála dvě procenta i spotřebitelské úvěry, což bylo dáno nejen nejistotou ohledně zaměstnání, ale také razantním zásahem centrální banky, jež 28. února v reakci na západní sankce zvýšila hlavní úrokovou sazbu na 20 procent.

Před dvěma týdny centrální banka sazbu snížila na 17 procent, přičemž koncem tohoto měsíce se očekává další snížení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám