Hlavní obsah

Oživení německé ekonomiky brzdí problémy v dodavatelských řetězcích

Novinky, ČTK, bož

Oživení německé ekonomiky brzdí problémy v dodavatelských řetězcích. Vyplývá to z odhadu Institutu ifo zveřejněného ve středu. Podle něj německý hrubý domácí produkt (HDP) letos vzroste o 2,5 procenta. Ještě v předchozí prognóze institut počítal s růstem o 3,3 procenta.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Na ilustračním snímku panorama Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Odhad na příští rok však institut o 0,8 procentního bodu zlepšil. Hospodářský růst by tak v roce 2022 měl dosáhnout 5,1 procenta.

„Silné oživení z koronavirové krize, které se původně očekávalo v létě, se opět odsunulo,” uvedl hlavní ekonom Institutu ifo Timo Wollmershäuser.

Německá ekonomika ve čtvrtletí vzrostla o 1,6 procenta

Ekonomika

„Průmyslová výroba nyní klesá v důsledku nedostatečných dodávek důležitých polotovarů. Poskytovatelé služeb přitom silně oživují z koronavirové krize,” dodal.

Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem Česka. V loňském roce se německý HDP v důsledku pandemie covidu-19 propadl o 4,9 procenta.

Reklama

Související články

Ekonomika EU se vrátila do recese

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 0,4 procenta v porovnání s předchozími třemi měsíci. Vyplývá to...

Výběr článků

Načítám