Hlavní obsah

Omezené výplaty vkladů z Union banky nebudou

Novinky, Martina Martinovičová, Roman Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Naděje na omezené výplaty vkladů, které zamrzly v Union bance (UB), skončila. Představitelé peněžního ústavu v pondělí definitivně konstatovali, že stávající právní normy a zákony bance částečné vyplácení vkladů klientům neumožňují. Klienti tak zřejmě zůstanou odkázáni pouze na Fond pojištění vkladů.

Článek

Fond ale musí nejprve shromáždit potřebná data, získat chybějící peníze na trhu a celou akci administrativně připravit. Na své vklady tak mohou klienti UB čekat i několik týdnů, případně měsíců.

Předseda představenstva a generální ředitel Union banky Roman Mentlík spolu se zástupcem hlavního akcionáře (společností Invesmart) Paolem Catalfamem předložili bankovnímu dohledu České národní banky finalizovaný krizový plán. V jeho rámci chtějí navrhnout řešení výplat všech vkladů až do výše pěti miliónů korun. Částky nad tuto hranici by se měly kapitalizovat.

"Představenstvo se při schvalování plánu řídilo stanoviskem právníků, kteří na konci minulého týdne definitivně vyloučili možnost souběhu nabíhání činnosti banky a procesu přípravy vyplácení vkladů z Fondu pojištění vkladů. V navrhovaném řešení se počítá s uzavřením dohody o půjčce mezi fondem a Union bankou. Klienti tak budou v rámci procesu výplaty pojištění vkladů uspokojeni z fondu a Union banka mu bude poté postupně vyplacené prostředky splácet," uvedli dnes představitelé banky v prohlášení pro média.

ČNB návrh nekomentuje

Tento záměr je však pouze plánem Union banky, s nímž by musely souhlasit minimálně Česká národní banka a Fond pojištění vkladů. Kromě toho může kterýkoliv věřitel banky podat návrh na konkurs, k čemuž se již někteří věřitelé přihlásili.

Centrální banka až do ukončení správního řízení o odnětí bankovní licence Union bance svá jednání s tímto peněžním ústavem a její plán nekomentuje. Obecně se však má za to, že k němu bude spíše skeptická.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám