Hlavní obsah

Odbory požadují růst platů, přinejmenším nad inflaci

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) sice navrhuje zmrazení růstu výdělků státních zaměstnanců, možná s výjimkou učitelů, odbory se s tím ale smířit nehodlají.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Pro příští rok budou požadovat růst platů ve veřejném sektoru minimálně nad inflaci, uvedli včera předsedové odborových centrál Josef Středula a Bohumír Dufek.

Pro letošek ministerstvo financí očekává průměrnou míru inflace, tedy růst spotřebitelských cen, 2,5 procenta a příští rok 2,3 procenta.

„Návrh Schillerové je neakceptovatelný“

„Návrh ministryně financí znamená pokles reálných příjmů. To je neakceptovatelné. To je základ, o kterém nehodláme ani jednat,“ řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula.

„Nehodláme se vůbec bavit o jakékoliv částce, která by byla pod inflaci,“ dodal Středula. Společně s Dufkem vyzvali vládu, aby s nimi začala o platech vyjednávat.

O jakém navýšení chtějí s kabinetem jednat, ale po včerejší schůzce s ministryní práce Janou Maláčovou a vicepremiérem Janem Hamáčkem (oba ČSSD) neupřesnili.

Potvrdili však, že na návrhu navýšení minimální mzdy od ledna o 2800 korun na 18 000 korun mají se sociálními demokraty shodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám