Hlavní obsah

O Turówu chce Hubáčková jednat s Poláky příští týden. České podmínky trvají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) chce příští týden odjet do Varšavy a jednat tam s polskou stranou o smlouvě, která řeší pokračování těžby v polském příhraničním hnědouhelném dole Turów. Polákům chce nabídnout původní dohodu ze září loňského roku, která obsahovala i podmínky, na které polská strana nakonec odmítla přistoupit.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková

Článek

„Jsem připravená přijet do Polska s nabídkou závěrečného projednání smlouvy,“ řekla ve středu Hubáčková v Hrádku nad Nisou po jednání s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou (SLK) a starosty pohraničních měst a obcí.

„Ve smlouvě jsou podchyceny všechny podmínky pro to, aby byly ochráněny naše zájmy. Obsahuje tedy podmínky monitoringu ovzduší, vody i poklesu hladin, je tam ochrana zemním valem a samozřejmě jsou tam i podmínky náhrady za ztrátu naší vody. To, co bylo podchyceno ve smlouvě ze září loňského roku, zůstává na naší straně v platnosti,“ oznámila ministryně.

Nový polský návrh dohody k Turówu je pro Česko nepřijatelný, řeklo MŽP

Ekonomika

Uvedla, že si je vědoma toho, že polská strana část smlouvy týkající se její platnosti odmítala přijmout. „Vím, že polská strana pak dávala nějaké připomínky, ale ty nebyly českou stranou přijaty, takže se stále mluví o smlouvě z 30. září. My na ní nechceme nic měnit,“ upřesnila Hubáčková.

Původní smlouvu podporuje i Liberecký kraj a jeho obce. „Podle nás dokáže ochránit zájmy českých obyvatel a dokáže dosáhnout toho, aby na českém území platily české normy životního prostředí a nebyly ani v budoucnosti ze strany PGE (provozovatel dolu Turów i sousední elektrárny – pozn. red.) překračovány,“ řekl hejtman Půta.

Do Varšavy v úterý

Hubáčková také uvedla, že se již krátce po svém uvedení do funkce na MŽP setkala při zasedání Evropské komise v Bruselu se svou polskou kolegyní ministryní životního prostředí a klimatu Annou Moskwovou. „Slíbila jsem jí, že co nejdříve poté, co se seznámím s problémem i přímo v terénu, a poté, co si vše projednám s hejtmanem a místními starosty, že jí dám vědět, kdy budu připravená k jednání,” řekla.

Jako nejbližší možný termín pro cestu do Varšavy podle Hubáčkové přichází v úvahu úterý 18. ledna. „Protože poslední jednání se odehrávala v Praze, budeme nabízet polské straně, že přijedeme my za nimi,“ dodala Hubáčková.

Česko s Polskem vyjednává od loňského června. Jednání začala poté, co Soudní dvůr EU nařídil na základě českého podnětu pozastavit práce v polském dole, a to až do doby, než se rozhodne o podané české žalobě.

Reklama

Výběr článků

Načítám