Hlavní obsah

Nový polský návrh dohody k Turówu je pro Česko nepřijatelný, řeklo MŽP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další polský návrh dohody o hnědouhelném dolu Turów je pro českou stranu nepřijatelný, sdělila v úterý na Twitteru mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubčíková. Podle ní je třeba návrh projednat se zástupci stran vznikající vlády koalic Spolu a Pirátů a STAN.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bogatynia, v jejímž katastru se nachází hnědouhelný důl Turów i stejnojmenná elektrárna.

Článek

Roubíčková na Twitteru uvedla, že nový návrh není přijatelný jak pro současné vedení ministerstva životního prostředí, tak ani pro ministerstvo zahraničí a zástupce Libereckého kraje, kteří se na jednání o dohodě také podílejí.

„Vzhledem k politické situaci bude muset být obdržený návrh na straně ČR projednán se zástupci stran nově se formující vlády, teprve poté bude moci ČR činit další kroky," dodala Roubíčková.

O smlouvě, která má řešit fungování polského dolu Turów u česko-polské hranice, jeho dopady na české obce a kompenzaci škod, začaly obě země jednat v červnu. Počátkem října byla jednání přerušena kvůli odlišnému názoru obou stran na dobu trvání dohody. Jednání bylo obnoveno 5. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám