Hlavní obsah

Nike si vymohla zákaz prodeje bot se satanskými symboly a lidskou krví

Soud ve Spojených státech ve čtvrtek nařídil společnosti MSCHF Product Studio prozatímně zastavit prodej bot se satanskými symboly. Soud se tak postavil na stranu firmy Nike, která začátkem týdne na MSCHF podala žalobu. Nike tvrdí, že boty, na kterých je také její logo, porušují její ochrannou známku.

Foto: Profimedia.cz

Boty se satanskými symboly společnosti MSCHF

Článek

Společnost MSCHF boty uvedla na trh ve spolupráci s rapperem Lil Nas X. Boty jsou upravenou verzí tenisek Nike Air Max 97. Je na nich odkaz na biblický verš zmiňující Satana a také číslice 666, která Satana symbolizuje. Podle výrobce rovněž obsahují kapku lidské krve. Vyrobeno bylo pouze 666 párů s cenou 1018 dolarů (22 600 Kč) za kus, píše agentura Reuters.

Číslo 666 je v knize Zjevení svatého Jana zmiňováno v souvislosti s odkazem na Antikrista. Na botách je také obrácený kříž, pentagram a slova "Luke 10:18". Ta odkazují na verš z Lukášova evangelia, kde se říká: "Viděl jsem, jak satan padá z nebe jako blesk."

Právníci MSCHF tvrdili, že boty "nejsou obvyklými teniskami, ale spíše jednotlivě očíslovanými uměleckými díly". Zákaz prodeje označili za zbytečný s tím, že kupci by nepředpokládali, že se firma Nike na těchto botách podílela. Navíc se podle nich již prakticky všechny páry prodaly a další nejsou ve výrobě, napsala agentura Reuters.

Nike zvýšil zisk na 32 miliard, tržby ale nesplnily očekávání

Ekonomika

Společnost Nike argumentovala tím, že boty matou spotřebitele. "Když MSCHF své satanské boty uvedla na trh, začaly se také objevovat výzvy k bojkotu Nike. Důvodem je mylná představa, že společnost Nike takový produkt schválila," uvedl přední světový výrobce sportovních doplňků v žalobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám