Hlavní obsah

Nezaměstnanost vzrostla na téměř osm procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost v červenci vzrostla na 7,9 procenta z červnových 7,7 procenta. Zvýšení nezaměstnanosti je způsobeno nárůstem počtu absolventů škol, kteří se po červnovém ukončení studia zaregistrovali v červenci na úřady práce. Práci hledá 434 327 lidí. Údaje v úterý zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Letos se každý měsíc snížil oproti loňsku počet nezaměstnaných v průměru o 30 tisíc lidí. Poděkujme za to ekonomickému růstu. Při růstu HDP letos kolem 6 procent a příští rok 5 procent je reálné za rok touto dobou předpokládat nezaměstnanost pod 7 procenty, " uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

"ČR má potenciál mít nezaměstnanost mezi 4 až 6 procent. Dlouhodobě platí, že více než polovina nezaměstnaných je bez práce déle než rok. Čtvrtina z nich nemá ani maturitu. Na takové místo si firma dnes radši doveze Ukrajince či Poláka, který je ochoten pracovat za nižší mzdu. Na Čecha pak čekají sociální dávky. Maturita je tak jedním z klíčů k vyšší zaměstnanosti, učňovské školství nevyjímaje," dodal Michl. 

V červenci bylo bez práce 434 327 lidí, což je o 11 402 osob více než ke konci června. Ve srovnání s červencem roku 2005 je počet lidí bez práce nižší o 42 129 osob. V průběhu července se na úřadech práce nově zaregistrovalo 51 740 osob.

Nezaměstnaných žen je 54,9 procenta

Nejméně nezaměstnaných je již tradičně v okresech Praha, Mladá Boleslav, Benešov a Pelhřimov. Nejvíce lidí bez práce je také již tradičně v okresech Most, Karviná, Teplice, Ostrava a Chomutov.

V červenci registrovaly úřady práce 251 662 žen, což tvoří 54,9 procenta z celkového počtu nezaměstnaných a 27 379  absolventů, což je 6 procent z celkového počtu nezaměstnaných, je to o 2 455 osob více než v minulém měsíci a o 3 513 osob méně než v červenci 2005.

Na jedno volné pracovní místo v současné době připadá v průměru 5,2 uchazeče, z toho nejvíce v okresech Karviná (31,3). Volných pracovních míst pro absolventy a mladistvé bylo registrováno 15 688, na jedno volné místo připadalo 1,7 uchazečů - absolventů a mladistvých.

V létě nezaměstnanost vždy roste

Nezaměstnanost na jaře klesá díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. V zimě je nezaměstnanost vždy vyšší, protože kvůli počasí není práce pro lidi pracující např. na stavbách či v lese. V létě opět dojde ke zvýšení počtu nezaměstnaných kvůli přílivu čerstvých absolventů škol, na podzim se počet lidí bez práce zase sníží.

V červnu byla míra nezaměstnanosti 7,7 procenta. [celá zpráva] Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,9 procenta. [celá zpráva]Míra nezaměstnanosti v dubnu byla 8,3 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 8,3 procenta z březnových 8,8 procenta. Hlavním důvodem snížení nezaměstnanosti jsou sezónní pracovní místa ve stavebnictví...

Výběr článků

Načítám