Hlavní obsah

Nezaměstnanost poklesla, bez práce je půl miliónu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Míra nezaměstnanosti v březnu klesla na 8,8 procenta z únorových 9,1 procenta. Počet nezaměstnaných klesl proti únoru o více než 13 000 na 479 984 osob. Údaje zveřejnilo v pondělí ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Při pohledu na vývoj volných pracovních míst je zřejmé, že některým podnikům se daří a potřebují nové zaměstnance. V dalších měsících očekáváme další postupný pokles míry nezaměstnanosti. Postarají se o to opět sezónní vlivy, které umožní práci v zemědělství a dále rostoucí ekonomika. Paradoxně k poklesu nezaměstnanosti mohou částečně přispět i letošní povodně, které si vyžádají řadu aktivit jako úklid, opravy či novou výstavbu, " uvedl ekonom Michal Brožka z Raiffeisenbank.

Nezaměstnanost poklesla díky rozjezdu sezónních prací v zemědělství, lesnictví, stavebnictví a cestovním ruchu. K poklesu nezaměstnanosti přispělo i zahájení rekvalifikačních kurzů a také to, že firmy v automobilovém průmyslu dlouhodobě zvyšují počty svých zaměstnanců.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v březnu na Mostecku, kde činila 20,8 procenta. Následovalo Karvinsko s 18,6 procenta a Jesenicko s 18,3 procenta. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla již tradičně v okolí Prahy. Nejnižší nezaměstnanost je v okrese Praha - východ, a to 2,6 procenta.

V Karviné na jedno místo připadá 50 uchazečů

Ke konci března evidovaly úřady práce 260 538 nezaměstnaných žen, které tak tvořily 50,6 procenta nezaměstnaných. Úřady registrovaly 35 887 nezaměstnaných absolventů škol a mladistvých. Jejich podíl na celkové nezaměstnanosti představoval sedm procent.

Na jedno volné místo připadá průměrně 7,3 uchazeče. Rekord drží Karvinsko, kde na jedno volné místo připadá 52,5 uchazeče. 

Podle analytiků se počet lidí bez práce snižuje díky rychlému růstu ekonomiky a umírněnému růstu mezd.

Nezaměstnanost v únoru klesla na 9,1 procenta z lednových 9,2 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám