Hlavní obsah

Nezaměstnanost v USA poklesla, ale nových míst přibývá pomalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v srpnu překvapivě klesla na 8,1 procenta z červencových 8,3 procenta. Ekonomika USA v srpnu vytvořila 96 000 nových pracovních příležitostí, ačkoli analytici předpokládali, že míra nezaměstnanosti zůstane beze změny na 8,3 procenta a vznikne 125 000 pracovních míst. Zpráva může ovlivnit předvolební klání v neprospěch amerického prezidenta Baracka Obamy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

O poklesu nezaměstnanosti informovalo americké ministerstvo práce. Důvodem ale není tvorba nových míst, nýbrž skutečnost, že mnozí vzdali snahu najít si práci a byli vymazáni z registru nezaměstnaných.

Vláda uvedla, že pokles vzniku nových míst oproti očekávání nepřišel až srpnu, kdy se jich vytvořilo 96 000 místo 125 000, ale už v červenci a v červnu, kdy to bylo o 41 000 míst méně.

Od začátku roku se v USA vytvořilo v průměru 139 000 nových míst za měsíc, přičemž v roce 2011 činil měsíční průměr 153 000, uvedl list Washington Post.

Nepříznivá čísla nejdou na ruku prezidentovi 

Zpráva je nepříznivá pro současného amerického prezidenta Baracka Obamu, který staví na tom, že se mu daří bojovat s nezaměstnaností, což republikáni popírají. Počet míst však roste méně, než by Obama potřeboval. Do voleb budou zveřejněny ještě dvě další zprávy o nezaměstnanosti.

Po zveřejnění zprávy poklesl hlavní americky akciový index Dow Jones.

Po zveřejnění zprávy poklesl hlavní americky akciový index Dow Jones. Ani další čísla nebyla optimistická, hodinová mzda klesla na nejnižší úroveň za 31 let.

Neuspokojivá tvorba nových míst postupující tempem slimáka posiluje očekávání, že americká centrální banka přikročí k novým opatřením na podporu ekonomiky.

Pokles míry nezaměstnanosti odráží podle agentury Reuters zejména skutečnost, že řada lidí vzdala snahu o hledání práce, a zmizela tak z registrů nezaměstnaných. Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí stoupla o 1,7 procenta po nárůstu o dvě procenta v předchozích třech měsících. Zápis z posledního zasedání Fedu naznačil připravenost k dalším opatřením na podporu hospodářského růstu ve Spojených státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám